Socialistische Partij

Kinderen in actie voor Speelruimtewet

27-10-2005 * Donderdagmiddag heeft een groep kinderen voor de Tweede Kamer gedemonstreerd om hun steun te betuigen aan de Speelruimtewet. Dit initiatief wetsvoorstel is afkomstig van SP-Kamerlid Agnes Kant en regelt dat in woonwijken een gegarandeerd minimum aan speelruimte voor kinderen wordt gereserveerd. Onder meer de ANWB en het Platform Ruimte voor de Jeugd wilden met de actie het belang van het initiatief onderschrijven. Later vandaag praat de Tweede Kamer over het voorstel.

Demonstratie voor Speelruimtewet

De wet van Kant stelt dat gemeenten bij nieuwe bouwplannen tenminste 3% reserveren als speelruimte voor kinderen. Ook moeten gemeenten een speelruimtebeleid ontwikkelen. "Zaken als parkeerruimte krijgen steeds vaker voorrang bij de planning van wijken," concludeert Kant. "Het belang van kinderen komt al gauw in de verdrukking, want speelruimte is niet direct economisch rendabel, parkeerplekken meestal wel. Het is daarom goed een minimum te garanderen."

Een geschminkte Agnes Kant krijt mee

Buiten spelen is belangrijk voor kinderen. Niet alleen omdat ze dan plezier hebben, maar ook omdat het goed is voor hun lichamelijke en sociale ontwikkeling. Op langere termijn is dat ook van invloed op de vitaliteit en de leefbaarheid van de samenleving. In de besluitvorming rond de ruimtelijke ordening is de jeugd tot op heden bijna altijd het kind van de rekening geweest. Vaak verdringen de belangen van andere gebruikersgroepen, waarvoor wel normen zijn vastgelegd, die van de jeugd. Terwijl juist kinderen en jongeren bij uitstek zijn aangewezen op de mogelijkheden die de directe woonomgeving hen biedt.

Agnes Kant en de heer Kasbergen van Jantje Beton

Ook Jantje Beton en NUSO (landelijke organisatie voor speeltuinwerk) steunen het idee om minimaal 3% van bebouwde gebieden voor speelruimte te reserveren. Samen met het Platform Ruimte voor de Jeugd en de ANWB hebben zij herhaaldelijk gepleit voor het recht van kinderen op buitenspeelruimte. "Het wordt tijd dat het belang van kinderen volwaardig wordt meegewogen in de strijd om de openbare ruimte" zegt Peter Lankhorst, voorzitter van het Platform Ruimte van de Jeugd. "De Wet Buitenspeelruimte zou hierin een duidelijke en belangrijke eerste stap kunnen zijn".

Arda Gerkens

Deelnemers aan het Platform zijn o.a. Jantje Beton, NUSO, Verkeersveiligheidsorganisatie 3VO, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, GGD Rotterdam e.o., Nederlands Instituut Zorg en Welzijn, VSW Werkgroep Spelen in de Woonomgeving, Netwerk Springzaad, Scouting Nederland, Branchevereniging Spelen en diverse speelruimte-adviseurs.