D66

D66 is geschokt door het grote verlies van mensenlevens na de brand op Schiphol. Vanacht kwamen zeker elf mensen om het leven nadat er brand uitbrak in een uitzetcentrum voor mensen die illegaal in Nederland waren. Kamerlid Lousewies van der Laan spreekt van een 'enorme tragedie' en heeft de regering gevraagd een brief naar de kamer te sturen met informatie over de gebeurtenissen.

GroenLinks heeft minister Donner gevraagd naar de Kamer te komen voor een spoeddebat. D66 wil echter eerst de feiten kennen voordat er politieke vragen worden gesteld. Daarom vraagt Van der Laan om de resultaten van het onderzoek dat is aangekondigd door de burgermeester van Haarlemmermeer en het strafrechtelijk onderzoek dat het OM zal instellen. Ook kan Van der Laan zich goed voorstellen dat de verantwoordelijke bewindspersonen Donner en Verdonk naar aanleiding van hun bezoek vanochtend een eigen onderzoek zullen opzetten.

Van der Laan: 'Het is belangrijk om te weten wat er precies fout is gegaan. Zaten er fouten in de gevolgde procedures, zaten er structuurfouten in het nieuwe gebouw en wat betekent dit voor soortgelijke inrichtingen. Als er elf doden zijn gevallen dan is er iets mis, dus we moeten voorkomen dat een dergelijke ramp zich nogmaals voordoet'.

27-10-2005