Gemeente Harlingen

Verkeer en Waterstaat verwijdert drempels in de vaarweg Harlingen- Noordzee

27-10-2005
Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft laten weten dat de verwijdering van drie drempels in de vaarweg Harlingen- Noordzee geen schadelijke gevolgen heeft voor de Waddenzee. Bovendien gaat het om een dusdanige hoeveelheid extra baggerwerk dat de meerkosten nihil zijn. De verwijdering van de drempels zal er voor zorgen dat de schepen die de Harlinger Haven aandoen of vertrekken beter beladen kunnen worden.

In de maanden mei en juni heeft het ministerie onderzoek gedaan wat de eventuele gevolgen zullen zijn van de verwijdering van drie drempels in de vaargeul tussen Harlingen en de Noordzee. Daarnaast is ook gekeken of het uitdiepen ook strijdig is met de huidige PKB Waddenzee. Ook de mening van de Waddenvereniging werd betrokken in het onderzoek.

De provincie Fryslân en de gemeente Harlingen hadden al meerdere malen de wens geuit om een vaargeuldiepte van 7,50 meter onder NAP te realiseren. Op die manier kunnen schepen dieper geladen worden en zijn ze minder afhankelijk van het getijdenvenster. Drie drempels lagen tot nu toe een diepere vaargeul in de weg. Nu het Ministerie groen licht heeft gegeven kunnen de schepen die de Harlinger haven aan doen beter worden beladen, zodat de kosten voor de vervoerder lager worden. De gemeente verwacht door de betere bereikbaarheid van de Harlinger haven een stijging in de overslag en nieuwe bedrijfsvestigings in de Harlingen Seaport.