Inspectie voor de Gezondheidszorg



Delirium bij ouderen vaak niet herkend

27 oktober 2005

Ziekenhuizen onderschatten het aantal oudere patiënten met een delirium. Jaarlijks komt deze aandoening 100.000 keer voor.

Mensen met een delirium lijden aan acute verwardheid, als gevolg van een lichamelijke aandoening. Veel ziekenhuizen houden de gevallen van delirium niet systematisch bij. De inspectie onderzocht twintig ziekenhuizen. Slechts vier van de zestig bezochte afdelingen registreren het aantal patiënten met een delirium. Er is nog nergens ziekenhuisbreed beleid om een delirium te voorkomen dan wel te behandelen.

Daarnaast weten medisch specialisten en verpleegkundigen weinig over het delirium. Niet in alle ziekenhuizen werken psychiaters of geriaters en dan wordt vaak een beroep gedaan op deskundigen van buiten. Ook zijn er te weinig verpleegkundigen met specifieke kennis over het delirium.

De inspectie dringt er bij de ziekenhuizen op aan om het aantal patiënten met een delirium systematisch bij te houden. Met behulp van de landelijke richtlijn delirium, kunnen ziekenhuizen de ziekte al in een vroeg stadium herkennen en kan de behandeling snel beginnen.

Persbericht
27 oktober 2005

De oudere patiënt met een delirium in het ziekenhuis Rapport, oktober 2005, 28 pagina's (pdf, 134kB)