Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: HUISVERBOD NIET BIJ BURGEMEESTERS LEGGEN

VNG vice-voorzitter en burgemeester van Utrecht Annie Brouwer heeft op 26 oktober in het tv programma Netwerk duidelijk uit de doeken gedaan waarom niet de burgemeester een huisverbod op moet leggen, maar dit door het Openbaar Ministerie moet worden gedaan.

Het voorstel is nu dat de burgemeester een huisverbod oplegt, nog voordat er een strafbaar feit gepleegd is. De partner die het huisverbod krijgt opgelegd zwerft vervolgens tien dagen rond omdat hij of zijn niet naar huis kan. Voor opvang moet de hij of zij zelf zorgen, daarover staat niets in het conceptvoorstel.

Dit verergert het probleem alleen maar. Burgemeester Brouwer pleit ervoor de aanpak zuiver te houden en de bevoegdheid in het strafrecht te laten. Het Openbaar Ministerie kan nu ook al een huisverbod opleggen, dat moet je niet door een burgemeester laten doen.

Gemeenten werken steeds beter samen met verschillende ketenpartners om huiselijk geweld aan te pakken. Burgemeester Brouwer verwees dan ook naar het succesvolle actieprogramma Veilig Huis van de gemeente Utrecht. De afgelopen jaren heeft de toegenomen aandacht voor de bestrijding van huiselijk geweld geleid tot meer aangiftes en het feit dat er eerder hulp wordt gevraagd. Naast de gemeente Utrecht zijn er vele gemeenten die een programma hebben gestart om huiselijk geweld hard aan te pakken.

Advies VNG conceptwetsvoorstel Wet huisverbod bij huiselijk geweld 78 KB Artikelsgewijs commentaar bij het conceptwetsvoorstel 80 KB