Tweede Kamer der Staten Generaal

Den Haag, 27 oktober 2005 vl/ls
| |

|                                                                  |
|                                                                  |
TWEEDE KAMER COMPENSEERT SCHADELIJKE UITSTOOT DIENSTREIZEN PER VLIEGTUIG

De Tweede Kamer heeft besloten om de schadelijke uitstoot van alle dienstreizen per vliegtuig van Tweede-Kamerleden en Tweede-Kamerambtenaren te compenseren. Hiervoor is een contract voor drie jaar afgesloten met het bedrijf Business For Climate B.V. voor het product GreenSeat (voorheen Cool Flying).

Door het afsluiten van dit contract wordt uitvoering gegeven aan de door de Kamer aangenomen moties van de leden Van der Ham (D66) en Vendrik (GroenLinks). De moties verzochten een compensatie te bieden voor schadelijke milieu-effecten van alle dienstreizen per vliegtuig.

GreenSeat biedt de mogelijkheid om op basis van het aantal gevlogen kilometers de schadelijke uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door een vliegreis te compenseren. De compensatie bestaat uit het wereldwijd beschermen en beheren van bossen en waar nodig het opnieuw aanplanten van bomen. Op deze manier dragen bosbouwprojecten bij aan het behoud van de natuur waardoor het broeikaseffect wordt tegengegaan.

De halfjaarlijks te compenseren kooldioxide-uitstoot (CO2) is afhankelijk van het aantal vluchten en de bijbehorende afstanden. GreenSeat werkt samen met de Stichting Face aan het verminderen van het broeikaseffect. Dit is een stichting zonder winstoogmerk.