PvdA Evert Vermeer Stichting


27 OKTOBER 2005
Krachttour 2005 groot succes!

Vijf debatten, vijf universiteitssteden, vijftien gastsprekers, vijfhonderd bezoekers en één onderwerp. De EVS Krachttour stond dit najaar in het teken van de Millenniumdoelen en de gehouden VN-Millenniun top afgelopen september.

Tijdens de verschillende debatten tussen studenten en politici bleek dat vooral meer politieke wil nodig is om de Millenniumdoelen daadwerkelijk te halen. Het afschaffen van de verstorende handelssubsidies is hierbij essentieel. Daar zijn zowel politici als studenten het over eens.

De Krachttour werd geopend door Minister van Ardenne met een briefing over haar bezoek aan de VN-Millennium top. Zij ziet deze top niet als een mislukking, maar vindt het slotdocument juist een goed werkdocument voor de komende tien jaar. Volgens van Ardenne kunnen ook studenten hierbij een rol spelen, door bijvoorbeeld het kopen van fair trade producten.

Volgend op het debat met Ardenne gingen de drie Europarlementariërs Max van de Berg (PvdA), Maria Marthens (CDA) en Jan Mulder (VVD) met elkaar in gesprek. De drie Euros zijn van mening dat Europa op de goede weg is. Wel moet de Europese Unie daadkrachtiger optreden als het gaat om het afschaffen van landbouwsubsidies en het aanspreken van landen die zich niet aan internationale afspraken houden. De vier Kamerleden, Ferrier (CDA), Karimi (Groen Links) Samson (PvdA) en Szabó (VVD) bleken minder eensgezind te zijn. Wel zijn ze het erover eens dat Nederland een voortrekkersrol moet spelen. Het is tijd dat ook andere landen zich gaan houden aan hun dertig jaar oude belofte om 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking.

Dat onder studenten geboren politici zitten, werd nogmaals duidelijk in het Lagerhuisdebat in Groningen. Studenten gingen onder juryvoorzitterschap van burgemeester Jacques Wallage in discussie met ondermeer Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens (PvdA). Volgens Waalkens is van Ardenne alleen maar bezig met conflictpreventie en condooms. Er zou juist meer aandacht naar landbouw moeten. Zonder landbouw is er tenslotte niets te vreten!. De meerderheid van de studenten vindt echter dat ontwikkelingslanden niet betutteld moeten worden.

Dat geld verdienen en ontwikkelsamenwerking in Afrika niet hoeven te botsen, bleek duidelijk in het debat in Nijmegen. De politiek moet meer law and order in ontwikkelingslanden creëren. Dit schept voor het bedrijfsleven een beter klimaat om te investeren, waardoor economische ontwikkeling in die landen gestimuleerd wordt. Marten Pieters (CEO Celtel) legt uit: als wij in Afrika een telefoonmast hebben geplaatst, komt vervolgens het hele dorp met het verwijt dat het stuk grond van hen is. Het opzetten van bijvoorbeeld een kadaster is hiervoor de oplossing en daar ligt een taak voor de politiek.

De Krachttour heeft nogmaals duidelijk gemaakt dat het vergroten van politieke wil essentieel is om de Millenniumdoelen in 2015 te halen. Juist omdat Nederland 0,8% van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking uitgeeft, kan ons land een voortrekkersrol in de internationale gemeenschap spelen. Dan moet ontwikkelingssamenwerking echter wel boven aan de politieke agenda blijven staan. Studenten spelen hierbij een belangrijke rol. Zij moeten politici er op te blijven wijzen dat ontwikkelingssamenwerking belangrijk is en meer aandacht van de politiek verdient!

Frederieke Assink
Evert Vermeer Stichting