FNV

Oproep van betonwerkers aan werkgevers: `Kom over de brug!'

Vakbondskaderleden in de betonindustrie hebben donderdagmiddag tegenover de werkgevers hun ergernis en woede geuit bij het begin van de beslissende onderhandelingsronde over een nieuwe cao. De delegatie riep de werkgeversonderhandelaars in een verklaring op donderdag eindelijk over de brug te komen. Al sinds februari zitten de negenduizend werknemers zonder cao. `Maar wat onze woede met name opwekt, is dat er nog steeds geen behoorlijk cao-aanbod ligt', aldus de verklaring.

In de verklaring wijzen de kaderleden op de gebrekkige pensioenopbouw die de werkgevers bieden. Ondanks het fysiek zware werk zouden mensen daardoor langer moeten doorwerken. Het loonbod blijft achter bij de stijging van de prijzen. Bovendien verwoordt de verklaring de vakbondseis dat het loon bij ziekte ook in het tweede jaar gewoon moet worden doorbetaald. `Ziek is ziek.'

"Links en rechts begint het te stomen", vertelt vakbondsbestuurder Piet Janssen over de toenemende onvrede onder de betonwerkers. "Als de werkgevers in de laatste ronde net zo halsstarrig blijven als tot nu toe, dan voorzie ik dat we het actietraject ingaan."

Op 3 november beraden kaderleden uit het hele land zich over de uitkomst van het overleg. Zoals het er nu naar uitziet wordt dat een mager eindbod van de werkgevers.

"De werkgevers willen niets", constateert Janssen. "Niet meer dan 1 procent meer loon per 1 januari 2006, terwijl de cao met terugwerkende kracht in het voorjaar moet ingaan. Geen reparatie van de pensioenregeling waardoor mensen één of twee jaar langer moeten werken. Geen fatsoenlijke loonaanvulling bij ziekte."

FNV Bondgenoten eist een loonsverhoging van 1,25 procent bij het begin van de nieuwe looptijd van een jaar, aanpassing van de pensioenregeling aan de nieuwe fiscale regels met behoud van rechten en 100 procent loon in het tweede ziektejaar.

Hieronder is de verklaring op te halen.
Attachments:
verklaring CAO Beton.DOC