Protest Europarlementariërs tegen besloten vergaderingen Raad

D66

Tijdelijk EU-voorzitter Blair werd op woensdag verrast bij zijn aankomst in Straatsburg. Sophie in 't Veld protesteerde daar samen met haar collega-parlementariërs tegen de besloten vergaderingen van de Europese Raad. Al jaren pleit zij ervoor dat alle vergaderingen openbaar moeten zijn voor het publiek: "Hoe kan het nog zo zijn dat de EU-ministers beslissen over zaken die 450 miljoen Europeanen aangaan terwijl niemand mag zien hoe dat gebeurt? Waar zijn ze bang voor? Als je zulke belangrijke beslissingen neemt, doe dat dan in alle openheid!"

Brits premier Blair werd bij aankomst geconfronteerd met EU-blauwe posters met daarop het opschrift: 'make EU laws in public'. Sophie in 't Veld eiste van Blair dat hij het EU-voorzitterschap gebruikt om de principes van openheid en transparantie in de praktijk te brengen: "Geen wonder dat de EU wordt neergezet als weinig democratisch als ministers in het geheim over wetten beraadslagen!"

Slechts een directe meerderheid van Lid Staten (13) dient vóór te stemmen om het voorstel aan te nemen. Het zou een kleine stap zijn met belangrijke consequenties voor het functioneren van de EU, aldus de protesterende parlementariërs.
27-10-2005 12:35