Rembrandthuis

Keywords: Rembrandt, rembrandthuis, Rembrandt House, Rembrandt House Museum, Casa di Rembrandt, Maison de Rembrandt, Casa de Rembrandt, Rembrant, Rembran, etching, rembrand, rembrant, rembran, grabados, Rembrandt van Rijn, dessins, painting, drawing, print, museum, house, historic house, Amsterdam, Holland, Netherlands, CKV, KCV, werkstuk, spreekbeurt, activiteit, schilderij, painting, kunstgeschiedenis, art history, docenten, tekenen, geschiedenis, history, Gouden Eeuw, golden age, CKV VMBO, beeldende vakken, kunst, ets, vakantie, Rembrandt House, dagje uit, dagje weg, leuke dingen doen, uitje, schoolreis, schoolreisje, museumclub, monument, etsen, grafische techniek, grafiek, jong, Havo, VWO, kunstdossier, verslag, burgerlijke cultuur, 17e eeuw, 17de eeuw, zeventiende eeuw, rariteitenkabinet, curiositeit, verzameling, verzamelen, collectie, atelierpraktijk, leerlingen, leerling, pupil, atelier, studio, verf, paint, painter, pigment, scholier, kind, jongeren, kunstvakken, werkstuk, tekenles, CKV-bonnen, cultuurvouchers

Persbericht, Amsterdam 25 oktober 2005

Feestelijke Rembrandtkrant ter ere van Rembrandt 400!

Museum Het Rembrandthuis geeft ter gelegenheid van het vierhonderdste geboortejaar van de Hollandse meester voor scholieren een speciale editie uit van de Rembrandtkrant. De krant verschijnt in twee bijzonder vormgegeven versies voor het basis- en voortgezet onderwijs, in een totale oplage van 400.000 exemplaren. De Rembrandtkrant wordt uitgegeven om jongeren in contact te brengen met de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw en de aandacht te vestigen op het uitgebreide educatieve programma van het Rembrandthuis. In oktober wordt het feestnummer gratis aangeboden aan scholen in heel Nederland.

Museum Het Rembrandthuis geeft jaarlijks de Rembrandtkrant uit om scholieren en docenten te informeren over het museum en zijn educatieve activiteiten. Het Rembrandthuis biedt een laagdrempelige toegang tot de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw en is daarom bij uitstek geschikt om leerlingen in aanraking te brengen met Nederlandse (cultuur)geschiedenis. Het museum nodigt schoolgroepen uit voor een gratis bezoek aan het prachtig ingerichte 17e eeuwse huis van Rembrandt. Mede dankzij de uitgave van de Rembrandtkrant is het bezoek van schoolklassen aan het museum de laatste jaren vertienvoudigd.

In 2006 viert Museum Het Rembrandthuis de vierhonderdste geboortedag van Rembrandt. Zijn latere woonhuis werd bovendien in 1606 gebouwd en ook bestaat het museum volgend jaar precies een eeuw. Ter gelegenheid van deze jubilea is de jaarlijkse Rembrandtkrant in een feestelijk jasje gestoken. Huisontwerper Swip Stolk heeft een bijzondere krant ontworpen, die leerlingen al knippend en vouwend kunnen omtoveren in aparte boekjes. De krant staat vol met wetenswaardigheden over Rembrandts Amsterdamse periode en zijn fabuleuze manier van schilderen. Ook wordt aandacht besteed aan feestvieren in de zeventiende eeuw.

De Rembrandtkrant verschijnt in twee edities. De basisschoolkrant wordt gedrukt in een oplage van bijna 300.000 stuks en is met name geschikt voor leerlingen in de bovenbouw. Deze editie bevat onder meer een spannend geheimschrift en allerlei leuke weetjes. De versie voor het voortgezet onderwijs is nog uitgebreider en biedt bijvoorbeeld ook een stadswandeling door het Amsterdam van Rembrandt. Deze verschijnt in een oplage van 100.000 en is speciaal bestemd voor leerlingen die CKV of geschiedenis in de tweede fase volgen. De krant geeft daarnaast informatie over het gratis educatief programma van het Rembrandthuis, met onder andere tekenlessen, verfworkshops en etsdemonstraties.