VVD



Nieuws

27 okt 2005 - EU moet investeren in de strijd tegen vogelgriep

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg een resolutie aangenomen over de te volgen strategie tegen een mogelijke vogelgriep pandemie. De resolutie richt zich uiteraard voornamelijk op de volksgezondheidsaspecten. Europarlementariër Jan Mulder heeft samen met zijn collega Jules Maaten (beide VVD) amendementen ingediend die zich richten op de dierlijke kant en bron van de vogelgriep problematiek. Mulder: "De EU en de lidstaten moeten nu investeren in de strijd tegen vogelgriep. Dat kan de kans op een daadwerkelijke pandemie én de kans op een nieuwe crisis in de pluimveesector aanzienlijk verminderen. Een zeer rendabele investering!"

De amendementen op de resolutie van Mulder en Maaten richten zich onder andere op effectieve publieke informatie- en communicatievoorziening, maar ook op informatie-uitwisseling met niet EU lidstaten en steun aan landen in Zuid Oost Azië bij de bestrijding van vogelgriep aldaar. Daarnaast richten ze zich op ontwikkeling van menselijke en dierlijke vaccins en testmethoden en optimaal gebruik van vaccinatiemogelijkheden bij dieren om daarmee het massaal ruimen van dieren tot een minimum te beperken. In relatie daarmee worden ook alle ketenpartijen in de vleessector opgeroepen om zich in te zetten voor de eventuele verkoop van vleesproducten afkomstig van gevaccineerde dieren. Helaas werd het punt dat vroeg om in de winkel geen onderscheid te maken tussen vlees afkomstig van gevaccineerde, dan wel ongevaccineerde dieren, niet ondersteund door de plenaire vergadering.

Morgen zullen de amendementen op de begroting van Mulder in de plenaire vergadering van het Europees Parlement naar alle waarschijnlijkheid aangenomen worden die geld vrij maken voor maatregelen ter voorkoming en bestrijding van de vogelgriep. Het gaat om geld voor een verkennend onderzoek dat voornamelijk de vluchtroutes van trekvogels moet gaan bestuderen. Daarmee moet een beter beeld ontstaan over de rol die trekvogels spelen in de verspreiding van vogelgriep. Verder komt er met het oog op de effectieve bestrijding van vogelgriep, geld beschikbaar voor het ontwikkelen van dierlijke vaccins en testmethoden.

Tot slot brengt Jan Mulder binnenkort namens de Begrotingscommissie een tweetal opinies uit aan het Europees Parlement over een nieuwe Europese richtlijn ter bestrijding van vogelgriep.

Klik hier om naar de site van Jan Mulder te gaan, waar u de tekst van de ontwerpresolutie en de aangenomen amendementen van Jan Mulder en Jules Maaten kunt vinden.