Ingezonden persbericht


Persaankondiging

23 mei 2005

Congres over beroepsethiek en marktwerking in de zorg

Het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek bestaat vijftien jaar. Samen met de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid viert het Tijdschrift dit lustrum met een congres over de kansen en gevaren van beroepsethiek en marktwerking in de gezondheidszorg. Het congres vindt plaats op vrijdag 28 oktober 2005 in Congrescentrum De Reehorst te Ede en duurt van 10.00 tot 16.30 uur.

Hoofdsprekers zijn Ronald Jeurissen, hoogleraar bedrijfsethiek, Medard Hilhorst, medisch ethicus, en Erik Schut, hoogleraar gezondheidsbeleid en economie van de gezondheidszorg. Daarnaast geven een chirurg, een hoofdverpleegkundige, een bestuurslid van een ziekenhuis en een zorgverzekeraar hun visie op de voor- en nadelen van marktwerking. Het thema krijgt een verdere uitwerking in workshops over privatisering van de zorg, verzekeringen, zorgverlener-patiënt-relatie, het perspectief van de patiënt, consument en verzekerde, dure behandelingen en geneesmiddelen, en marktwerking en de opleiding tot arts.

Het lustrumcongres stelt de gevolgen van marktwerking voor de beroepsethiek in de zorgsector centraal. Daarbij gaat het niet alleen om de beroepsethiek van artsen en verpleegkundigen, maar ook om die van managers en verzekeraars. Sprekers uit deze beroepsgroepen gaan in op de fundamentele waarden in hun beroepsethiek: welzijn van de patiënt, vertrouwen, rechtvaardigheid, solidariteit, keuzevrijheid van zorgverlener en patiënt, kwaliteit van de zorg, samenwerking. Zij beantwoorden de vraag of er een kern bestaat van fundamentele waarden in de beroepsethiek van de zorgsector waaraan niet mag worden getornd en die in het gedrang komt door de voortschrijdende marktwerking.


Deelname aan het congres kost ¤ 100,-. Abonnees van het Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek betalen ¤ 75,-. Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen ondersteunt de ontwikkeling en uitvoering van het congres. Voor meer informatie en inschrijving (024) 361 55 55 of www.ru.nl/soeterbeeckprogramma.



Ingezonden persbericht