Gemeente Woerden

17 oktober 2005

De vele gezichten van de Oude Rijn tentoongesteld in Harmelen

De Oude Rijn heeft vele gezichten: van een idyllische rivier die dwars door het Groene Hart stroomt, tot een stadsgracht in Leiden. In de reizende tentoonstelling focus locus Oude Rijn zijn alle gezichten zichtbaar gemaakt door bewoners van het gebied, professionele fotografen en schrijvers. De tentoonstelling zal vanaf vrijdag 28 oktober tot 17 november haar tenten opslaan in het H20 gebouw in Harmelen. Wethouder Johan Strik zal vrijdag 28 oktober om 16.00 uur de tentoonstelling openen.

Ruim 1500 foto's van de Oude Rijn
Tijdens vijf vaartochten, waaronder één van Harmelen naar Woerden, hebben bewoners uit het gebied in totaal ruim 1500 fotos gemaakt van de Oude Rijn. Journalist Tijs van den Boomen heeft op basis van deze fotos en een wandeling van Katwijk naar Utrecht een reisverslag geschreven. Naast de bewoners hebben de fotografen Karel Tomeï, Ellen Kooi en Aleks Droog fotos van het gebied gemaakt.

Tentoonstelling, foto(boek)blik en internetsite De prachtige fotos en teksten zijn samengebracht in een bijzonder vormgeven tentoonstelling, een foto(boek)blik en een internetsite. Hierin wordt duidelijk dat de Oude Rijn een woon-, werk- en recreatierivier is met een heel gevarieerd karakter. Er zijn industriële landschappen, idyllische agrarische landschappen en moderne stedelijke landschappen. Bepalend is ook de aanwezigheid van een jaagpad over bijna de gehele lengte van Katwijk tot Utrecht. Kortom een rivier met veel gezichten.

Het foto(boek)blik focus locus Oude Rijn wordt uitgegeven door Uitgeverij Aprilis en is vanaf half augustus in de boekhandel te koop voor 19,50. - isbn 9059940903. Op de internetsite www.focuslocusouderijn.nl vindt u een digitale tentoonstelling en achtergrondinformatie over het project.

Openingstijden
U kunt de tentoonstelling van vrijdagavond 28 oktober tot 17 november bezoeken in het Recreatiecentrum H2O, Groendaal 1b in Harmelen. Openingstijden maandag - zondag van 8.00 24.00 uur.

Organisatie
Het project focus locus Oude Rijn is een initiatief van de provincie Zuid-Holland.
In het project werkt de provincie samen met de provincie Utrecht, het programmabureau Groene Hart (voorheen Groene Hartteam), het Centrum voor Beeldende Kunst Utrecht, de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek en diverse gemeenten langs de Oude Rijn. Het project wordt ondersteund door de Europese Unie (SOS II). De organisatie is in handen van Parklaan landschapsarchitecten.