Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Vijftien jaar kwaliteitsonderwijs voor vijftigplussers aan de VU

Lustrum HOVO Amsterdam

Hoger Onderwijs Voor Ouderen (HOVO) bestaat vijftien jaar aan de VU. Daarom vindt vrijdag 28 oktober een feestelijk programma plaats, waarbij bijna zeshonderd actieve senioren aanwezig zijn. Het programma is educatief en cultureel van aard en omvat lezingen, muziek en conference.

In 1990 startte de Vrije Universiteit met HOVO: universitair onderwijs voor mensen van vijftig jaar en ouder. Anno 2005 biedt HOVO-Amsterdam jaarlijks ruim tachtig cursussen aan vanuit diverse vakdisciplines. Cursussen over filosofie, kunst en cultuur maar ook de bètavakken zijn vertegenwoordigd. Alle cursussen worden gegeven aan de VU, door universitaire docenten, en een interfacultaire programmacommissie is verantwoordelijk voor de kwaliteitsbewaking.

De groep HOVO-cursisten is groeiende, energiek en leergierig. Jaarlijks genieten zo'n drieduizend senioren onderwijs aan de VU. Onderwijs in de meest letterlijke zin van het woord, zij 'leren om het leren' en inspireren daarmee hun omgeving. Met plezier verdiepen zij zich in de aangeboden lesstof en literatuur. Zij stellen prijs op interactief onderwijs en stellen kritische vragen vanuit hun brede leefervaring. De docenten ervaren het lesgeven aan HOVO-cursisten dan ook als inspirerend, kwalitatief en aanvullend.

Het volgen van een HOVO-cursus heeft voor veel mensen ook een belangrijke sociale functie, HOVO biedt hen een gelegenheid om elkaar te zinvol te ontmoeten en inhoudelijk met elkaar én met hun sociale omgeving in gesprek te gaan.

HOVO-Amsterdam is één van de vijftien HOVO-instellingen in Nederland die verbonden zijn aan een universiteit en/of hogeschool. Zij zijn verenigd in de Landelijke Vereniging HOVO-Nederland. HOVO Amsterdam heeft zich de afgelopen vijftien jaar ontwikkeld tot een belangrijke onderwijsinstelling.

Programma

Lezingen:


- Amsterdam en 'De Gijsbrecht' ondersteund door filmbeelden dr. René van Stipriaan, Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.


- Amsterdamse gevelstenen Onno W. Boers, Secretaris Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen.


- 'Amsterdam, stad van het water' documentaire van M. de Haas besproken door prof.dr. Bert Hogenkamp, Universiteit van Utrecht/Beeld en Geluid


- Flora en fauna in Amsterdam drs. Remco Daalder, stadsbioloog Gemeente Amsterdam.

Muziek:


-"Die Pfeffermühle" vluchtelingencabaret in 30-er jaren Amsterdam Inleiding drs. Michiel Hagdorn, gitaar Anne Karster, zang Joke Wierenga.


- Cabareteske voordracht 'Pittig Belegen 50+' door Mary Michon.


- Accordeon en zang door Jan Petrie.