Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Haagse trots op internationale stad krijgt permanente plek in Stadhuis (27 oktober)

Opening International Exhibition Centre en The Hague Hospitality Center op 28 oktober a.s. in Stadhuis

Op 28 oktober a.s. opent wethouder Pieter van Woensel van Internationale Zaken om 17.00 uur het nieuwe International Exhibition Centre (IEC) in het Stadhuis. Hij opent daarmee officieel ook de permanente tentoonstelling van het IEC en het aangrenzende The Hague Hospitality Center (HHC). Van Woensel: "Deze permanente tentoonstelling geeft zowel Hagenaars als buitenlandse bezoekers een mooi overzicht van wat onze stad op internationaal gebied te bieden heeft."

Met deze twee ruimten zet de gemeente Den Haag de ambities van 'internationale stad van recht en vrede' kracht bij. Het IEC geeft een overzicht van de internationale instellingen en organisaties die Den Haag rijk is. Zo zijn het Vredespaleis, hét 'icoon voor recht en vrede', en het OPCW-gebouw in miniatuur opgenomen in de tentoonstelling, net zoals afbeeldingen van toonaangevende internationale organisaties, zoals het Joegoslavië Tribunaal, het Internationaal Strafhof, Europol en Eurojust. In een beeldende tijdlijn wordt de geschiedenis van Den Haag en de relatie met de internationale organisaties overzichtelijk weergegeven. Het aangrenzende Hospitality Center vormt het eerste aanspreekpunt voor bijvoorbeeld buitenlandse journalisten.

Premier Balkenende bracht op 22 augustus jl. al een bezoek aan het IEC en het HHC. Hij nam toen het position paper "Werken aan de wereld in Den Haag" in ontvangst. In dit document geeft Den Haag aan hoe zij haar unieke internationale ambitie wil versterken. De gemeente wil de komende tien jaar 900 miljoen investeren aan o.a. kenniseconomie, bereikbaarheid en topvoorzieningen. Momenteel wordt er bijvoorbeeld gebouwd aan de nieuwe International School of The Hague in Kijkduin. Ook worden in Vroondaal woningen ontwikkeld afgestemd op de specifieke woonwensen van bijvoorbeeld expats. Hun kinderen zullen daar straks naar de internationale school gaan.

Het IEC is van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren geopend en gratis toegankelijk voor bezoekers uit binnen- en buitenland.