FNV KIEM

Huurders krijgen minder zorgtoeslag
De FNV vindt dat huurders compensatie moeten krijgen als blijkt dat zij een lagere zorgtoeslag ontvangen dan mensen met een eigen huis.

Vorige week bleek dat huizenbezitters hun hypotheekaftrek kunnen meenemen naar box 1, waardoor hun belastbaar inkomen lager wordt en hun verzamelinkomen ook. Daardoor hebben ze recht op een hogere zorgtoeslag. Als dit om een substantiële groep gaat, is dit een onvoorzien effect, zegt FNVs vice-voorzitter Ton Heerts. Dan krijgen zij mogelijk geen robuuste compensatie en moeten zij gecompenseerd worden.

Heerts wijst erop dat huurders volgend jaar sowieso al getroffen worden door de lagere huursubsidie. En veel huurders zitten al in de lagere inkomens. Het kabinet heeft nog niet gereageerd op de berichten. De FNV heeft vandaag een brief aan het kabinet gestuurd, waarin ze voorstelt het beloofde potje voor onvoorziene effecten aan te wenden voor de gedupeerde huurders. Volgende week dinsdag komt het onderwerp aan de orde bij de behandeling van de begroting van VWS. Lees meer

---