FNV

Actiedreiging blijft ondanks studie betonwerkgevers naar pensioen

De werkgevers in de betonindustrie willen laten onderzoeken of het toch mogelijk is - tegen de huidige kosten, 18,1 procent van de loonsom - een pensioenregeling aan te bieden die het mogelijk maakt bij 62 jaar met werken te stoppen.
"Maar die 18,1 procent is voor ons geen vaststaand gegeven", zei vakbondsbestuurder Piet Janssen donderdagavond na de onderhandelingen. "Ze mogen ook best wat extra's in de pot doen om een uittreedleeftijd van 62 jaar voor iedereen mogelijk te maken. En we vinden dat mensen die binnenkort veertig jaar bij dezelfde werkgever hebben gewerkt niet ineens langer moeten gaan werken."

Om de uitkomst van het onderzoek aan te horen, is op 4 november een nieuwe afspraak met werkgeversorganisatie BFBN gemaakt.

Voor aanvang van de `beslissende' onderhandelingsronde uitten een kaderleden hun ergernis en woede over de opstelling van de werkgevers. Woordvoerder Henk de Bruin, kaderlid van FNV Bondgenoten bij Den Boer Beton in Groot Ammers, riep de onderhandelaars van werkgeversorganisatie BFBN op eindelijk over de brug te komen.

De BFBN ontving de delegatie in Woerden met koffie, de kaderleden hadden vakbondsvlaggen opgehangen. Na het aanbieden van een petitie ontspon zich een korte discussie waarin de werkgeversonderhandelaars niet echt opschoven. "Integendeel zelfs", vertelde kaderlid De Bruin. "Zo kan het niet anders dan op acties uitlopen."

Ook na de onderhandelingsronde voorziet vakbondsonderhandelaar Janssen acties om de woede te luchten. Hij roept werknemers op hun grieven naar de BFBN te mailen. Werkonderbrekingen zijn niet uitgesloten.

Al sinds februari zitten de negenduizend werknemers zonder cao. `Maar wat onze woede met name opwekt, is dat er nog steeds geen behoorlijk cao-aanbod ligt', stellen de kaderleden in hun verklaring die ze donderdag aanboden.

In de verklaring wijzen de kaderleden op de gebrekkige pensioenopbouw die de werkgevers bieden. Ondanks het fysiek zware werk zouden mensen daardoor jaren langer moeten doorwerken. Donderdag legden de werkgevers aan de kaderleden uit dat de pensioenombouw volgens hun eisen zo duur zou worden dat voor andere zaken niets overblijft.

Maar zelfs zonder een goede ombouw blijft het loonbod van de werkgevers achter bij de stijging van de prijzen en willen de werkgevers niet ingaan op de vakbondseis om het loon bij ziekte - ook in het tweede jaar - volledig door te betalen.

"Links en rechts begint het te stomen", zegt vakbondsbestuurder Piet Janssen over de toenemende onvrede onder de betonwerkers.

De werkgevers bieden een cao voor een jaar, tot 1 maart 2006, met pas op 1 januari een loonsverhoging van 1 procent. In december willen de werkgevers eenmalig 250 euro bruto uitkeren. Maar die eenmalige uitkering hoeft FNV Bondgenoten niet als de werkgevers op hun looneis
- 1,25 procnt per 1 maart 2005 - ingaat.

In het tweede ziektejaar bieden de werkgevers nu 80 procent of 90 procent als de reïntegratie goed verloopt. Janssen heeft dit voorstel resoluut van de hand gewezen. "De echte zieken worden hier echt niet beter van." De vakbond wil volledige doorbetaling van het loon bij ziekte.

Hieronder is de verklaring die de kaderleden aan de werkgevers hebben aangeboden, op te halen.
Attachments:
verklaring CAO Beton.DOC