NVA


Informatieoverdracht centraal op Zorginformatiemarkt

Gisteren hield de NVA samen met 8 zorgverzekeraars* een landelijke Zorginformatiemarkt in het Euretco Expo Center te Houten. Deze markt - die openstond voor het hele intermediair werd door ruim 850 belangstellenden bezocht. Zowel de informatiemarkt als de parallelsessies van de verzekeraars stonden volledig in het teken van informatieoverdracht. Verzekeraars gaven duidelijkheid over hun nieuwe rol, hun producten, hun beleid en visie ten aanzien van de Zorgverzekeringswet. Doel van deze dag was eventuele vragen bij het intermediair weg te nemen en hem bewust te maken van de kansen die de nieuwe zorgmarkt hem biedt. De deelname van de van oudsher als ziekenfondsverzekeraars bekend staande partijen CZ en Menzis (met Confior als intermediairlabel) toonden eens te meer aan dat de zorgmarkt interessant is voor het intermediair. Op basis van de verstrekte informatie (ook over de Zorgverzekeringswet zelf) door de deelnemende partijen heeft de Zorginformatiemarkt absoluut in een behoefte voorzien.

In zijn openingswoord benadrukte NVA-voorzitter Bob Veldhuis de noodzaak voor het intermediair om snel tot een besluit te komen of en zo ja, op welke manier hij een rol wil spelen binnen de zorgmarkt. Daarbij sprak hij de hoop uit dat het intermediair ervan overtuigd raakt dat er grote kansen liggen voor het intermediair. Ten aanzien van de beloning deelde Veldhuis mee dat de NVA de tot dusver aangekondigde provisiebedragen volstrekt onvoldoende vindt ter compensatie van alle werkzaamheden die de komende periode door het intermediair verricht moeten gaan worden. De NVA pleit dan ook voor een adequate beloning van het intermediair die meer in overeenstemming is met diens te leveren inspanningen.

De zorgmarkt werd afgesloten met een plenair debat tussen Roger van Boxtel (voorzitter Raad van Bestuur van Menzis), Fons Vosmer (orthopedisch chirurg in Ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom), Kees van der Geer (IG&H Management Consultants) en Rob van Os (directeur van Schouten Zekerheid). Onder leiding van NVA-directeur Niels Mourits discussieerden de debaters vanuit hun verschillende hoedanigheden over ondermeer hun veranderende rol in het nieuwe zorgstelsel, de betekenis van de DBCs (Diagnose Behandel Combinaties) in het kader van de kostenbeheersing in de zorg, de visies van verzekeraars op zorginkoop en de rol van het intermediair bij het stimuleren van noodzakelijke marktwerking.

Bij monde van Pieter Hasekamp, directeur Zorgverzekeringen VWS, werd duidelijk dat het ministerie de wettelijke invulling van collectiviteiten openlaat en dit na een jaar zal evalueren. De NVA betreurt de onduidelijkheid aangezien hierdoor de kans bestaat dat ontwikkelde collectiviteiten later moeten worden teruggedraaid hetgeen niet in het belang van de klant zal zijn.

Eindconclusie van de debaters was dat het nieuwe zorgstelsel een markt is die het intermediair veel kansen biedt. Vooral binnen de markt van collectiviteiten, maar ook bij individuen mits de werkprocessen voldoende geoptimaliseerd zijn!


* Avéro Achmea, CZ Actief in Gezondheid, Confior (Menzis), Fortis ASR en De Amersfoortse, OZ Zorgverzekeringen, De Goudse, Delta Lloyd en ONVZ Zorgverzekeraar.
Deelnemende partijen met uitsluitend een stand waren: Kluwer, Kooijmans Software, NIBE SVV en Turien & Co. Assuradeuren.