Socialistische Partij

Ambulance te laat? EHBO-cursus kan levens redden

28-10-2005 * Provincie Overijssel betaalt mee aan EHBO-opleidingen van de inwoners van Overijssel. Dat kost Overijssel 70.000 euro. Dit geld wordt ingezet in delen van de provincie waar de aanrijtijd van ambulances langer is dan 15 minuten. Op 15 minuten ligt de wettelijke aanrijtijdgrens van ambulances. De SP wil dat Noord-Holland dit idee overneemt.

De EHBO-cursisten worden getraind in het bedienen van de defibrillators, de zogenaamde AED. Met die apparatuur kunnen de levens worden gered van de mensen die een hartaanval krijgen en in een deel wonen waar de ambulance er (te) lang over doet. Tot nu toe sterven mensen met hartproblemen vaak, en dat alleen omdat de 15 minuten niet wordt gehaald.

Het allerbeste is natuurlijk een ambulance, maar zo lang dat niet geregld kan worden (het rijk is daar schuld aan), moet er naar andere oplossingen worden gezocht. Het idee van Overijssel is een goede. De SP wil dat Noord-Holland het idee overneemt. Immers, ook in delen Noord-Holland doen ambulances er te lang over. De fractie heeft schriftelijke vragen gesteld.
Zie ook:
* Schriftelijke vragen over EHBO-cursus
* Uitspraken over ambulancezorg: Bluf of realiteit?