Alphacomm group bv

40 EURO wegblijfboete werkt niet, CourtesyCall wel!

Rotterdam, 28 oktober 2005
Het aantal wegblijvers van afspraken is vandaag de dag nog steeds hét probleem waar de zorgsector mee kampt. Jaarlijks brengt het aantal no-shows 175 miljoen EURO aan kosten met zich mee en worden er oplossingen aangedragen zoals het heffen van 40 EURO wegblijfboete, waarbij de kans van slagen nihil is. Echter zijn er oplossingen die wel werken, namelijk CourtesyCall. Een systeem met een patiëntvriendelijke benadering en een bewezen staat van dienst.

CourtesyCall is een systeem dat automatisch spraakboodschappen uitstuurt naar patiënten om ze te herinneren aan de afspraak. De service biedt patiënten de mogelijkheid de afspraak te bevestigen of, indien gewenst, te annuleren. Wanneer een afspraak geannuleerd wordt, kunnen deze gaten in de agenda's van artsen direct worden opgevuld voor patiënten die op de wachtlijst staan. Kortom, niet alleen het aantal no-show daalt significant, maar ook de wachtlijst wordt verkort.

Vorig jaar werd ingesteld dat er in de zorgsector een wegblijfboete mag worden gehanteerd voor patiënten die niet komen opdagen op een afspraak. Deze boete van destijds 20 EURO bleek niet te helpen om het aantal wegblijvers af te laten nemen. Dit kwam doordat het heffen van een boete een administratief staartje met zich meebrengt en in vele gevallen de patiënten aangemaand moeten worden. Daarnaast werd het opleggen van deze boete door patiënten als uitermate onvriendelijk bevonden. Dit terwijl ziekenhuizen en andere zorginstellingen juist onder de loep worden genomen en beoordeeld op onder andere klantvriendelijkheid, maar ook het verkorten van wachtlijsten. Het verdubbelen van de wegblijfboete zoals van de week is ingesteld voor het komende jaar zal op zowel de klantvriendelijkheid als het verkorten van de wachtlijsten een negatief effect hebben.

Het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam is één van de ziekenhuizen dat vorig jaar is gestart met de inzet van CourtesyCall tegen het aantal no-show. Zij zijn uitermate tevreden over CourtesyCall en hebben in het afgelopen jaar een daling gezien van 15 % naar 5,5%. Ook patiënten bevinden CourtesyCall als klantvriendelijk, het OLVG werd niet voor niets dit jaar uitgeroepen door Elsevier als beste ziekenhuis van Nederland.

Voor overige vragen contact:
Alphacomm Solutions B.V.
Michael Martens
Tel: 010- 798 95 15/ 06 46228288
E-mail: michael@alphacomm.nl