Gemeente Gouda


gouda stelt mobiliteitsvisie op (27/10/2005)

De komende jaren gaat er veel veranderen in en rond Gouda. Er zijn verschillende grote projecten gaande, zoals Spoorzone en Goudse Poort. Ook regionaal staat een aantal ruimtelijke ontwikkelingen gepland, vooral aan de westzijde van de stad. Deze veranderingen gaan gepaard met een grote toename van verkeer naar en binnen de stad. Om het huidige en nieuwe verkeer in goede banen te leiden, is een visie op verkeer en vervoer noodzakelijk. De gemeente Gouda heeft daarom een mobiliteitsvisie opgesteld. Deze geeft in hoofdlijnen aan welk wegennet de gemeente nastreeft om de verkeerssituatie de komende vijftien jaar onder controle te houden.

toename autoverkeer

Het autoverkeer naar en binnen Gouda neemt toe. Vooral aan de westzijde van de stad is de groei hiervan zeer groot. De woningbouw in de Zuidplaspolder zal hier een extra bijdrage aan leveren. De omvang van de autogroei is dusdanig groot, dat de bereikbaarheid van Gouda vanuit de Zuidplaspolder maar ook vanuit de rest van de regio, onvoldoende dreigt te worden. Om dit tegen te gaan en om de kwaliteit van de leefbaarheid en verkeersveiligheid te waarborgen, zijn ingrijpende maatregelen nodig.

stimuleren van fiets en openbaar vervoer

In de mobiliteitsvisie komen verschillende manieren van vervoer aan bod met als doel om mensen te verleiden tot verantwoord mobiliteitsgedrag. Door het stimuleren van onder andere de fiets en het openbaar vervoer wil de gemeente overbelasting van de infrastructuur voorkomen waardoor ruimte blijft bestaan voor belangrijk economisch verkeer. Deze doelstelling is in de visie verder uitgewerkt in een aantal strategische keuzes. Ook is aangegeven wat nodig is om het autogebruik tot 2020 op verantwoorde wijze te verwerken en welke maatregelen verder onderzocht moeten worden.

uitwerking op wijkniveau

Met de mobiliteitsvisie beschikt de gemeente Gouda over samenhangend verkeers- en vervoersbeleid. De visie is een kapstok voor de verschillende deelnotas verkeer en vervoer, zoals voor fietsen en parkeren en de wijkverkeersplannen. Bij de uitwerking van de mobiliteitsvisie in de wijken worden bewoners en wijkteams betrokken.

De mobiliteitsvisie ligt van 3 november tot en met 30 november 2005 ter inzage in de Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20, en in het gemeentekantoor aan de Antwerpseweg 5. Gedurende deze periode kunnen de inwoners van Gouda hier schriftelijk op reageren. De mobiliteitsvisie is ook ter inzage op www.gouda.nl.