Gemeente Rotterdam

In memoriam

De burgemeester heeft, naar aanleiding van het overlijden van oud-burgemeester A.A. van der Louw, een in memoriam uitgesproken.

Vragenhalfuur

De heer M.J. Smit (gelijknamige fractie) heeft vragen gesteld over de afvalstoffenheffing. Vanaf 2006 wordt de afvalstoffenheffing niet meer via Eneco, maar door de gemeente geheven. De gemeentelijke campagne, Niet meer, maar anders, moet de burgers hierover informeren. Het raadslid wilde weten of verhuurders de korting op de afvalstoffenheffing gaan doorberekenen in de huurprijs. Ook vroeg hij of de campagne van toepassing is op de particuliere sector. Wethouder Hulman gaf aan dat er hierover met verhuurders afspraken zijn gemaakt. Het college gaat ervan uit dat verhuurders hun verantwoordelijkheid dan ook nemen. Indien de praktijk tot problemen leidt, roept de wethouder de huurders op om dat kenbaar te maken.

Tweeminutendebat over bestuur Essalaam-moskee

De gemeenteraad heeft op verzoek van de fractie Leefbaar Rotterdam een tweeminutendebat gehouden over de Essalaam-moskee. Aanleiding voor het debat is een krantenartikel over de overname van het bestuur van de moskee. De fractie had al eerder bezwaren geuit tegen de vestiging van de grootste moskee in Europa. De berichtgeving over een Arabische sjeik die drie plaatsen in het bestuur heeft overgenomen, is verontrustend. Leefbaar Rotterdam wilde weten of het college de mening deelt dat deze ontwikkeling zorgwekkend is. Welke afspraken heeft de gemeente gemaakt met betrekking tot de rol, financiën en invloed van het moskeebestuur. Meerdere fracties in de gemeenteraad riepen op tot terughoudendheid in de bemoeienis van de gemeenteraad. Scheiding tussen kerk en staat werd met nadruk bepleit. Bezoekers van instellingen en organisaties hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, werd gesteld.

Het wordt wel een zaak van de gemeente op het moment dat afspraken met het moskeebestuur niet worden nagekomen.

Volgens wethouder Pastors is er niet zoveel bijzonders aan de hand. Vanaf het begin klopte de gemaakte afspraken en regels al niet. Het is, zoals de wethouder stelde, een raar project dat verkeerd begonnen is. Vijf jaar geleden nam de financierder van de moskee het voorzitterschap van de stichting over. Het huidige college heeft getracht afspraken te maken, die niet werden nagekomen.

Het gemeentebestuur wil in deze situatie op gepaste afstand blijven staan.

Er is op dit moment geen aanleiding om als gemeente actie te ondernemen.

De wethouder wil de verantwoordelijkheid vooralsnog laten bij de partijen die het nu niet eens zijn, de stichting en het bestuur van de moskee.

Zorgen zijn er wel over de mogelijkheid tot ongewenste fundamentalistische invloeden. Volgens de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) is er geen reden om in te grijpen. De actualiteit heeft wel geleid tot verscherpte aandacht van de AIVD, aldus de wethouder. Hij maakt zich nu geen zorgen; zodra er misstanden zijn, zal het gemeentebestuur in actie moeten komen.

Motie in stand houden Bijbeltuin afgedaan

Motie-Kneepkens / Vlaardingerbroek (Stadspartij en ChristenUnie-SGP) is door de gemeenteraad afgedaan. In de motie wordt ervoor gepleit om de Bijbeltuin in het Museumpark met hulp van vrijwilligers in stand te houden. De indieners zijn van mening dat het verdwijnen van de Bijbeltuin een verlies is voor het Museumpark. Zij pleitten bij de begrotingsbehandeling van vorig jaar voor het handhaven en verbeteren van het onderhoud van de tuin. Om de onderhoudsituatie te verbeteren zijn er afspraken gemaakt met de indieners, de Centrumraad, de Doopsgezinden Gemeente, de Werf Centrum van de dienst Gemeentewerken. Voor het werven, inzetten en begeleiden van vrijwilligers richten de Stadspartij, de ChristenUnie-SGP en de Doopsgezinde Gemeente de Stichting Bijbeltuin op.

Moties Emancipatiebeleid afgedaan

De gemeenteraad heeft drie moties over het emancipatiebeleid afgedaan.

Motie-Van Ravesteijn (D66) vroeg om een gecorrigeerde Plan van Aanpak naar een doelgerichter emancipatiebeleid, waarin de culturele en religieuze taboes opnieuw zijn geduid. Motie-Duys (CDA) verzocht om binnen een half jaar te rapporteren over de bijdrage die de doelstellingen leveren aan het terugdringen van achterstandsposities. Motie-Kriens (PvdA) pleitte voor het behoud van expertise over huiselijk geweld, door welzijn en zorg toe te voegen aan het Plan van Aanpak. De meeste fracties waren tevreden met de uitwerking van de moties. D66 was minder content met de uitwerking van haar motie, maar stemde uiteindelijk wel voor de afdoening.

Het Plan van Aanpak naar een doelgerichter vrouwenemancipatiebeleid bestaat uit vier speerpunten. Op de eerste plaats moet het maatschappelijk debat worden gestimuleerd. Het gaat om het doorbreken van taboes en belemmeringen die vanuit welke traditie dan ook voortkomen en de gelijke behandeling van vrouwen en mannen in de weg staan. De economische zelfstandigheid van vrouwen wordt bevorderd door te zorgen voor voorzieningen voor de arbeidsparticipatie van vrouwen.

Het derde speerpunt betreft een samenhangend beleid voor emancipatie, educatie, integratie, inburgering en participatie. Dit is nodig voor een volwaardige deelname van vrouwen aan de samenleving. Het vierde speerpunt gaat in op het voorkomen van ongelijkheid tussen jongens en meisjes, o.a. door roldoorbrekend opvoeden.

Krediet voor Oude Luxor

De gemeenteraad heeft een krediet van 3,28 miljoen beschikbaar gesteld voor de zogenoemde ARBO-investeringen in het Oude Luxor en voor de exploitatie in de komende drie jaar. Zes leden van Leefbaar Rotterdam stemden tegen.

Naar aanleiding van het debat werd een motie van D66 aangenomen; GroenLinks en twee leden van Leefbaar Rotterdam waren tegen. Met de motie vroeg D66 om een duidelijke visie over de ontwikkeling van het gebied met daarin opgenomen een middenzaaltheater. De visie zou uiterlijk 1 juli 2006 aan de gemeenteraad moeten worden voorgesteld. GroenLinks verzocht het college een procedure in werking te stellen om aan het Oude Luxor de gemeentelijke monumentenstatus toe te kennen en een andere locatie te zoeken voor de Middenzaal. De motie werd verworpen en kreeg alleen steun van de indiener. Leefbaar Rotterdam wilde weten waarom de verbouwingsplannen in het theaterseizoen zijn uitgevoerd. Het amendement om, uitsluitend middelen voor de ARBO-voorzieningen beschikbaar te stellen, werd verworpen. Alleen de indiener was voor.

Het theater werd 1 maart dit jaar gesloten omdat het gebouw niet meer voldoet aan de ARBO-eisen. Verder zou dit jaar ook gestart worden met de bouw van de Coolsingeltoren waarin de vervanger van het oude Luxor
- de zogenoemde middenzaal - opgenomen zou worden. Omdat dit project voorlopig niet in uitvoering wordt genomen, is besloten het Oude Luxor op te knappen. Het is de wel bedoeling om uiteindelijk een Middenzaal te realiseren, omdat daarmee het totale aanbod van Rotterdamse podiumkunsten kan worden getoond. De heropening van het theater is voorzien in 2006. De programmering zal voornamelijk bestaan uit middelgroot amusement, cabaret en middelgrote producties uit de vrije sector, toneel en lichte dans. Daarnaast zal het een podium zijn voor bestaande succesvolle producties.

En verder heeft de raad..

* vier extra leden van de commissie voor Fysieke Infrastructuur en Verkeer benoemd voor hoorzittingen over
ontwerp-bestemmingsplannen;

* de leefmilieuverordening belhuizen vastgesteld;
* motie-Madlener (Leefbaar Rotterdam, PvdA, CDA) over de rol van de gemeenteraad bij de besluitvorming van de Stadsregio Rotterdam afgedaan. De raad heeft een werkwijze vastgesteld die voorziet in die gewenste rol.

* bestemmingsplan De Lugt vastgesteld;

* motie-Kriens (PvdA) afgedaan. In de motie was gevraagd om een inventarisatie van de financiële gevolgen van het wegvallen van subsidies voor loon- en begeleidingskosten;
* motie-Van Middelkoop (PvdA) afgedaan. Met de motie wordt uitgesproken dat de uitplaatsing van de kleine bedrijven van Rotterdam Airport essentieel onderdeel dient te zijn van de aanwijzing van Rotterdam Airport als luchthaventerrein afgedaan. Het uitplaatsen van de kleine recreatieve luchtvaart is een verantwoordelijkheid van het Rijk. De Staatssecretaris is niet bereid de kleine luchtvaart te staken of over te plaatsen.
* de Verordening woon- en bedrijfsschepen 2005 vastgesteld. De Stadspartij en GroenLinks en fractie-dos Santos stemden tegen de Verordening. In het raadsdebat werd nog flink gediscussieerd met de wethouder over de uitvoering van de Verordening. GroenLinks diende een motie in om de tarieven jaarlijks niet meer dan met 4% te verhogen. De motie kreeg alleen steun van de indiener en werd verworpen.

Bron: Griffie, 28-10-2005