Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Politie deelt drugshandel gevoelige tik uit

Publicatiedatum: 28-10-2005 12:33:39

Acht aanhoudingen; ruim 73 kilo harddrugs en groot geldbedrag in beslaggenomen

De regionale recherche van de politie Gelderland-Midden denkt met de aanhouding van acht personen de handel in harddrugs een gevoelige tik te hebben uitgedeeld. Na grootschalig en grondig onderzoek greep de politie op 24 en 28 oktober met meer dan honderd medewerkers in. In het kader van deze actie werd onder meer ruim 73 kilo harddrugs aangetroffen; deze partij vertegenwoordigt een straatwaarde van ongeveer 2,6 miljoen euro. Ook werd in de woning van een verdachte een half miljoen euro aan contant geld aangetroffen.

Het onderzoek startte in juli 2004, nadat bij de politie Gelderland-Midden informatie was binnengekomen over een groepering die op regelmatige basis harddrugs zou verhandelen en om die reden werkte aan een handelsnetwerk in Nederland. Bovendien zou deze groep harddrugs overbrengen naar Duitsland; in maart 2005 zocht de politie de samenwerking met de Zollfahndung en de Duitse politie in de Kreis Borken, die in dat kader een veertigjarige man uit Arnhem aanhield.

Marmer

Onderzoek rond enkele Arnhemse personen bracht connecties met personen in Amsterdam en Amstelveen aan het licht; deze zouden een firma zijn gestart die was gespecialiseerd in de import van marmer uit Turkije. Het vermoeden ontstond dat deze firma een dekmantel was voor de handel in harddrugs vanuit de havensteden Istanbul en Izmir. De firma huurde op een bedrijventerrein in Amstelveen een opslagloods, waar het marmer zou worden afgeleverd.

De Nederlandse politie zocht om deze reden nauwe samenwerking met de Turkse politie, die de firma aan Turkse zijde in de gaten hield. Eind augustus kreeg de politie Gelderland-Midden de informatie dat een scheepslading onderweg zou zijn van Turkije naar het Amstelveense bedrijf; in dit opzicht werd er nauw samengewerkt met de Douane. In een container werd inderdaad 72 kilo heroïne aangetroffen.

Groot geldbedrag

Op maandag 24 oktober werd tijdens een politie-actie in de betreffende loods, in twee woningen in Amstelveen en in drie woningen in Amsterdam doorzoeking gedaan. Bij de doorzoekingen werd een geladen vuurwapen aangetroffen. Daarnaast werden een geldtelmachine, een kilo cocaïne (straatwaarde 45.000 euro), een halve kilo heroïne (15.000 euro), een geldbedrag van 35.000 euro, een tas met 500.000 euro alsmede financiële administratie in beslaggenomen. Het bureau Financiële Recherche gaat aan de hand van die administratie berekenen in hoeverre de uitgaven en het beschikbare geld in verhouding staan met de officiële inkomsten. Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre inkomsten op legale danwel illegale wijze zijn verworven.
Op 24 oktober werden in de directe nabijheid van de loods vijf personen aangehouden: een 64-jarige man uit Amsterdam en zijn twee dochters uit Amstelveen van 27 en 33 jaar alsmede twee mannen uit Amsterdam van 47 en 51 jaar.

Arnhem

Op vrijdag 28 oktober vonden drie huiszoekingen en aanhoudingen plaats. In Arnhem werd een 52-jarige man uit die stad aangehouden. In Velp werden twee Velpenaren aangehouden van 28 en 39 jaar. Tijdens de huiszoekingen werd onder meer een vuurwapen met patronen aangetroffen.

Het onderzoek is nog in volle gang. Alle verdachten zitten nog vast en worden door het rechercheteam (dat bestaat uit 15 medewerkers) gehoord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Politie Gelderland-Midden

Bureau Communicatie, Ronald van der Leeden

Telefoon: 026-3524721

NOOT AAN DE REDACTIE -