Politie Hollands Midden

Datum: 28 oktober 2005

Katwijk/ Rijnsburg/ Valkenburg Politiecontroles op verlichting De politie in de regio Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg zal, nu de ochtenden en avonden weer donkerder worden, in de komende weken en maanden gerichte controles gaan houden op het voeren van verlichting door met name (brom)fietsers.

De politie sluit hiermede aan op de campagne "LAAT JE ZIEN!" van 3VO (Veilig Verkeer) en de ANWB. Jaar op jaar blijkt dat een aanzienlijk deel van de fietsers geen deugdelijke verlichting voert. Het niet voeren van verlichting door fietsers leidt jaarlijks tot onnodige verkeersslachtoffers. Het gaat er bij de fietsers vooral om dat zij door het voeren van verlichting zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

Licht is verplicht! Tijdens de controles zal er repressief worden opgetreden. Dit betekent dat er geen waarschuwingen worden gegeven, maar dat er direct een boete wordt opgelegd. Immers mag het als een feit van algemene bekendheid worden aangemerkt dat je bij donker licht moet voeren. Licht is verplicht!

De politie adviseert één ieder zijn of haar verlichting te inspecteren en zo nodig te (laten) repareren. Met name worden ouders van schoolgaande kinderen verzocht hier bijzondere aandacht aan te schenken. Wanneer kinderen onder de 16 jaar worden bekeurd dan zullen de ouders/ verzorgers hiervan bericht krijgen.

Verplicht is verlichting voor én achter, retro reflecterende strips op de fietsbanden, reflecterende pedalen en een al dan niet geïntegreerde rode reflector aan de achterkant. Nog veiliger kunt u het maken door een witte reflector aan de voorzijde te bevestigen en lichtkleurige of reflecterende kleding te dragen.

Maak uw licht in orde en verdien geld! Het nu in orde maken van de verlichting bespaart u bij controle niet alleen een boete - het bedrag hiervan is aanzienlijk hoger dan de prijs van een compleet nieuw verlichtingsset op de fiets - maar bovenal werkt u mee aan de verkeersveiligheid, voor uzelf, voor uw kind en voor de weggebruikers in het algemeen. De politie hoopt dat er in het komende najaar bij iedereen een lampje gaat branden.

--- einde bericht ---


---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459326



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --