Gemeente Tilburg

28-10-2005
Tilburg plaatst geluidsschermen langs spoor
Ook raildempers voor vermindering geluidsoverlast

Het college van de gemeente Tilburg heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van
6 kilometer geluidsschermen langs het spoor in Tilburg

De schermen worden twee meter hoog en aan de straatkant voorzien van beplanting. Op de viaducten worden doorzichtige schermen geplaatst. De geluidsschermen zijn onderdeel van een serie van maatregelen om de geluidsoverlast rond het spoor in te dammen. Een eerdere maatregel was het plaatsen van stalen stille spoorbruggen. De geluidsschermen worden naar verwachting in het najaar van 2006 door Prorail geplaatst.

Raildempers
Naast het plaatsen van de geluidsschermen zal Prorail over de gehele 6000 meter ook zogenoemde raildempers aanbrengen. De raildemper is pas sinds kort op de markt en zorgt ervoor dat er minder lawaai ontstaat door het trillen van de rails op het moment dat hier een trein overheen rijdt.
Dit is erg gunstig. Hierdoor hoeven de schermen maar twee meter hoog te worden in plaats van de eerder nodig geachte drie meter. Omdat de derde meter van plexiglas gemaakt zou worden, scheelt dit veel aanschafkosten maar belangrijker nog, veel structurele onderhoudskosten, terwijl het effect hetzelfde is, aldus wethouder Loet Visschers van Milieu.

Kosten
Het plaatsen van de geluidsschermen en de raildempers kosten in totaal ongeveer
acht miljoen euro. Dit bedrag wordt betaald door het Ministerie van VROM / Bureau Sanering Verkeerslawaai.
De gemeente hoopt nog 1600 meter extra raildempers aan te mogen leggen om de geluidsoverlast nog verder terug te dringen. De subsidie hiervoor is echter nog niet toegezegd.