VVD



Nieuws

28 okt 2005 - VVD: Noordzee niet dichttimmeren
met regels en plannen

De VVD is voor een integrale visie op de Noordzee. Maar dit mag er niet toe leiden dat er niets meer kan en mag. Natuurbescherming is noodzakelijk, maar niet meer dan strikt nodig is voor ecologisch verantwoord beheer. Economische activiteiten als olie- en gaswinning moeten mogelijk zijn en blijven. Aangesloten moet worden bij internationale ontwikkelingen. Nederland moet niet in z'n eentje daarop vooruitlopen. Hieronder treft u de inbreng van Paul de Krom.

Alleen het gesproken woord geldt.

De VVD fractie erkent dat een integraal beheersplan voor de Noordzee van belang is. Je hebt een stuk water, daarin kan je vissen, zwemmen, varen, gas of olieboren, of aan natuurbehoud doen. Waar je voor moet zorgen is dat die activiteiten elkaar niet te veel in de weg zitten. Op zichzelf simpel. Maar we slagen er toch weer in om hier een bestuurlijke soep van te maken. Bovenop alle wetten en regels die van toepassing zijn op de Noordzee krijgen we nu ook kansenkaarten, ruimtelijke monitoring en vergunningvolgsystemen, integrale afwegingskaders voor vergunningverlening, ruimtelijke verkenningen en een interdepartementaal Beheerdersnetwerk Noordzee. Kan de Staatssecretaris nu eens duidelijk aangeven waarom dit allemaal nodig is? Wat voegt dit allemaal toe aan het instrumentarium dat we al hebben in bestaande wet-en regelgeving? Wanneer krijgen we dat ene loket voor de Noordzee? Het plan is prachtig, maar ik zou zo graag een harde afspraak willen.

Ten tweede is de vraag waarom dit nú allemaal moet. Er wordt nog volop gewerkt aan de Europese Maritieme Strategie. In Brussel wordt nog gekeken wat de juiste omvang moet worden van het gebied de Doggersbank. Engeland heeft nog geen plannen. Bij de behandeling van de Nota Ruimte is de motie van Bochove/Huizinga-Heringa aangenomen waarin het kabinet wordt opgedragen zich in te spannen voor een internationaal afgestemde visie op de Noordzee. Waarom timmeren we een gebied als de Doggersbank nu al dicht? Kan de Staatssecretaris uitleggen waarom wij voor de muziek uitlopen en waarom is gekozen voor de grootst mogelijk omvang onder de Vogel- en Habitatrichtlijn? Welke overwegingen liggen hieraan ten grondslag, met name afwegingen tussen economische en natuurwaarden? In de stukken kan ik het antwoord niet vinden. Wat de VVD fractie betreft moet de omvang van de aangewezen gebieden niet groter zijn dan voor het beschermen van natuurwaarden strikt noodzakelijk is. Waar is die onderbouwing? Dezelfde vragen heb ik overigens ten aanzien van de Kustzee, het Friese Front en de Klaverbank. De VVD fractie wil zeker stellen dat olie- en gaswinning, als dat zonder noemenswaardige ecologische schade kan, ook in deze gebieden mogelijk blijft. Met de rampzalige gevolgen van de Vogel- en Habitatrichtlijn hebben we al genoeg ervaring. In de stukken staat dat mogelijk nog vier gebieden worden aangewezen. Welke zijn dat en waarom? Waarom vallen die overigens buiten het kader van de IBN 2015?

Hoewel de Regering stelt, met instemming van de VVD fractie, de Noordzee niet dicht te willen timmeren in een soort bestemmingsplan, lijken we toch stiekum die kant op te drijven. Ik word helemaal zenuwachtig als ik lees dat door 'het ontbreken van volledige kennis over de gevolgen van een activiteit mag niet als argument worden gebruikt om een activiteit door te laten gaan en kan er onder meer toe leiden dat:

* de activiteit geen doorgang mag vinden;

* indien de activiteit wel doorgang vindt, de effecten ervan moeten worden beperkt en/of gecompenseerd;

* nader onderzoek (bijv. monitoring) moet worden verricht;

* andere beperkingen worden opgelegd.

Natuurlijk moeten initiatiefnemer en overheid hun huiswerk doen. Maar als er onmogelijke onderzoeksvragen worden gesteld zal de praktijk zijn dat de zaak toch wordt dichtgetimmerd. Dergelijke kaders bieden een uitgelezen kans om procedures en onderzoeken eindeloos te rekken. Dat hebben we bij de Tweede Maasvlakte ook al gezien. Hoe garandeert de regering dat we niet weer in dat soort situaties verzeild raken? Hoe zorgt de regering ervoor dat de onderzoekseisen redelijk en praktisch uitvoerbaar blijven? Wat wordt eigenlijk verstaan onder volledige kennis? Dat is natuurlijk nooit mogelijk. De VVD fractie wil dat die tekst verandert.

Tenslotte: als gebieden worden aangewezen voor een bepaalde activiteit, betekent dat dan dat andere activiteiten worden uitgesloten? Hoe gaat dat in de praktijk? Wordt gestreefd naar multifunctioneel gebruik? Ik vraag dit ook omdat ik in de krant lees dat TNO momenteel onderzoek doet naar de veiligheids effecten van windmolens op zee voor de scheepvaart. Wanneer is dat onderzoek gereed? Ik neem aan dat de Staatssecretaris de opvatting van de VVD fractie deelt, dat veiligheid boven alles gaat. Graag een reactie.

Voor nadere informatie: p.dkrom@tweedekamer.nl

www.pauldekrom.nl

Donderdag 27 oktober 2005