Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 28 OKTOBER 2005

Oprichting Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking

Op initiatief van Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert BOURGEOIS keurde de Vlaamse regering, na het positieve advies van de Raad van State, het ontwerpbesluit goed dat de oprichting regelt van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking. Met dit agentschap volgt Vlaanderen andere toonaangevende landen op het vlak van internationale solidariteit (zoals Zweden en Denemarken) die via een zelfstandig agentschap op een moderne en efficiënte manier aan ontwikkelingssamenwerking doen.

De Vlaamse administratie staat voor een aantal ingrijpende hervormingen, principieel vastgelegd in het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid. Daarin is onder andere sprake van 13 beleidsdomeinen. Het nieuwe agentschap zal, net zoals Toerisme Vlaanderen en het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (FIT) behoren tot het domein 'Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel, Internationale Samenwerking en Toerisme'.

Het kaderdecreet bepaalt eveneens dat beleids- ondersteuning en -uitvoering aan afzonderlijke entiteiten moet worden toegewezen. Wat betreft ontwikkelings- samenwerking zal het departement van de administratie verantwoordelijk blijven voor de beleidsondersteunende taken. Het Agentschap Internationale Samenwerking doet dan het uitvoerende werk, gegroepeerd in vijf kerntaken:
1) bilaterale samenwerking met partners uit het Zuiden,
2) ondersteuning van acties en activiteiten van indirecte actoren, 3) samenwerkingsacties via multilaterale organisaties, 4) draagvlakverbreding en sensibilisering, 5) noodhulp en humanitaire bijstand. Het nieuwe agentschap zal vanaf 1 januari 2006 haar werkzaamheden kunnen aanvatten.

persinfo : Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois - tel. 02 552 70 00
e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be