Vereniging Nederlandse Gemeenten

De raad vraagt raad: handreiking raadsconferenties

Met de handreiking De Raad vraagt Raad biedt de VNG gemeenteraden handvatten bij het organiseren van raadconferenties. Raadsconferenties zijn bijeenkomsten van de Raad of van een deel van die Raad die buiten de reguliere vergaderingen en inspraakprocedures om worden georganiseerd. De Raadsconferentie is voor de gemeenteraad beeldvormend en meningvormend en kan zowel voor burgers als voor de eigen organisatie worden ingezet. Besluitvorming vindt plaats in de reguliere gemeenteraadsvergadering. Door het organiseren van raadsconferenties kan de gemeenteraad informatie vergaren die hij nodig heeft om invulling te geven aan zijn kaderstellende en controlerende rol.

De handreiking De Raad vraagt Raad biedt theoretische, maar vooral ook praktische handvatten aan raadsleden en raadsgriffiers voor de wijze waarop een raadsconferentie kan worden georganiseerd. Bij het opstellen van deze handreiking is in een aantal gemeenten informatie verzameld over de wijze waarop in die gemeenten het instrument raadsconferentie is gebruikt. Ook laat de handreiking zien wat de effecten daarvan zijn geweest. Geconcludeerd kan worden dat de Raadsconferentie een goed instrument is om invulling te geven aan de duale rollen van de Raad.

Er is aan alle gemeenteraadsleden een exemplaar van de handreiking De Raad vraagt Raad verstuurd. Raadsleden kunnen, zolang de voorraad strekt, een exemplaar aanvragen bij frontoffice@vng.nl of 070-3738020.