Gemeente Breda

Van Speykgebouw aan de Grote Spie vernieuwd en opgewaardeerd

Vrijdagmiddag 28 oktober heeft de feestelijke opening plaats van het vernieuwde complex het Van Speykgebouw aan de Grote Spie. In de Petrus en Pauluskerk aan het Graaf Hendrik III plein, verricht onder andere wethouder Alfred Arbouw de feestelijke openingshandeling.

De bewoners van de circa 40 woningen verdeeld over 10 verdiepingen, hebben zich de afgelopen jaren ingezet om hun woongebouw te upgraden'. Door kleine aanpassingen aan het gebouw (bijvoorbeeld aan de lift) is de toegankelijkheid verbeterd, zodat oudere bewoners (langer) in hun huidige woning kunnen blijven wonen.

Naar voorbeeld van de kastelenflats in Ypelaar, waar enkele jaren geleden in samenwerking met de Stuurgroep experimenten Volkshuisvesting (SEV) een experiment is gestart, zijn de bewoners van het Van Speykgebouw en de VVE (Vereniging van Eigenaren) op zoek gegaan naar middelen om deze upgrading' ook aan de Grote Spie te kunnen realiseren.

Een en ander is tot stand gekomen door goede samenwerking tussen gemeente en de VVE. Uit het zogenoemde opplusprogramma in IJpelaar, heeft de gemeente geconcludeerd dat dit een goede maatregel is om bewoners de mogelijkheid te bieden langer zelfstandig te wonen. Ook met het oog op de vergrijzing, wil de gemeente deze mogelijkheid graag onder de aandacht van eigenaarbewoners brengen. Daarom is besloten - hoewel de gemeente van mening is, dat eigenaarbewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit en wooncomfort van hun woning
- dit project aan de Grote Spie als experiment te definiëren. De gemeente stelt er dan ook financiële middelen voor beschikbaar van ongeveer 100.000,- . Tevens draagt dit experiment bij aan de ontwikkeling van toekomstig gemeentelijk beleid.

In het najaar wordt samen met de bewoners een evaluatie gehouden over het doorlopen proces. De resultaten zullen aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Breda, 28 oktober 2005