FNV

Shell gaat niet op pensioeneis in, stakingsactie onvermijdelijk

De productie van Shell in Pernis en Moerdijk wordt maandagavond stilgelegd. Vrijdag liet de directie weten niet op de eisen van FNV Bondgenoten voor een goede pensioenombouw voor ruim tienduizend werknemers van Shell en de NAM in te gaan.
FNV Bondgenoten, dat ruim 80 procent van de werknemers bij Shell organiseert, eist dat voor de huidige werknemers de uittredingsleeftijd van zestig jaar tegen het niveau van de huidige regeling gehandhaafd blijft en dat de nieuwe regeling voor de werknemers kostenneutraal is.

Het ultimatum loopt maandag om 18.00 uur af. FNV Bondgenoten gaat nu ook eisen dat Shell Nederland de lonen gedurende de staking doorbetaalt. "Actie voeren leidt immers in eerste instantie tot meerwerk en niet tot minder werk", zegt vakbondsbestuurder Egbert Schellenberg.

Met de directie worden afspraken gemaakt om de veiligheid bij het afbouwen van de productie in de raffinaderij in Pernis en de chemische fabriek in Moerdijk te waarborgen.

De vakbondsleden bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) die ook onder de pensioenregeling van Shell vallen, beraden zich over de vraag hoe zij zich bij de staking aansluiten.

De actie begint maandag om 14.00 uur met een bijeenkomst van zo'n achthonderd werknemers uit Pernis en Moerdijk op het parkeerterrein bij het hoofdgebouw van de raffinaderij.

FNV Bondgenoten trekt samen op met de centrale ondernemingsraad (cor) van Shell en de NAM. Die hield een enquête onder de actieve leden van het Shell-pensioenfonds. Iets meer dan de helft van hen vulde de enquête in en de uitkomst was duidelijk: driekwart van hen is tegen het pensioenvoorstel van Shell.

"Shell weet dat de fiscale ruimte aanwezig is om uittreden bij zestig jaar mogelijk te maken", zegt vakbondsbestuurder Schellenberg. "In de levensloopregeling is compensatie te vinden. Maar deze werkgever wil het gewoon niet betalen."

De werknemers van de NAM nemen deel aan de pensioenregeling van Shell. Werknemers van vijftig jaar kunnen nu nog op hun zestigste met werken stoppen, maar moeten straks een jaar langer doorwerken als het plan van hun werkgever werkelijkheid wordt.

Tijdens de stakingsvergaderingen bij Shell en de NAM bleek sprake van een grote actiebereidheid. Vakbondsleden droegen T-shirts met de tekst Later met pensioen, dat gaan we niet doen.

FNV Bondgenoten ligt al lang met Shell in de clinch over het pensioen. De vakbond moest eerst een plaats aan de onderhandelingstafel veroveren nadat de directie aan de cor een slechtere regeling had voorgesteld. Daardoor zouden werknemers niet alleen langer moeten doorwerken, maar ook voor het eerst premie moeten betalen.

Hieronder is het laatste pamflet van de vakbonden op te halen.

Attachments:
pamflet Shell.DOC