Algemene Vereniging Van Beroepsjournalisten in België


nieuws

Nationale staking heeft vooral impact op VRT
De nationale stakingsactie van vandaag heeft vooral impact op de programmatie van de openbare omroep. Op alle netten van VRT Radio worden de programma's vervangen door non-stop muziek. Op Radio 1 komt er om 12 uur en om 17 uur een uitgebreid nieuwsjournaal met duiding. De programmatie op Eén en Canvas wordt slechts lichtjes gewijzigd.

'Wilde Geruchten', het radioprogramma op Radio 1, dreigde even roet in het eten te gooien. De programmamakers wilden het programma via de site van Radio 1 aanbieden. De makers zeggen in Gazet van Antwerpen dat ze respect hebben voor wie staakt, maar dat ze uit respect voor de belastingbetaler het programma wilden aanbieden. De VRT-top heeft het plan afgeblazen. De impact van de stakingsacties op de commerciële radio- en televisiezenders zou beperkt zijn.

Alle Vlaamse kranten zijn vandaag normaal verschenen. De Morgen heeft de on-line-editie van de krant vandaag gratis opgesteld voor iedereen, ook voor niet-abonnees. De krant Het Nieuwsblad/De Gentenaar schrijft dan weer dat de vakbonden verbolgen zijn over een actie van Het Laatste Nieuws. Stakers die met de krant van vandaag naar het Nederlande pretpark 'Land van Ooit' reizen, krijgen 5 euro korting.

In een aantal programma's wordt er nog dieper ingegaan op de stakingsacties. Zo ontvangen Polspoel & Desmet vanavond op VTM ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, zijn ABVV-collega Xavier Verboven en minister van Werk Peter Vanvelthoven. Op de VRT zal Ter Zake volledig in het teken staan van het generatiepact. (foto: Eric Vidal, Photo News) (28/10/2005)

verwante links

VRT weert VOKA-reclamespot
Weinig stakingsdynamisme op Vlaamse redacties