FNV

RWI-onderzoek herkeurde WAO-ers schokt FNV

`Het is nu mooi geweest. De werkgevers zullen nu echt iets moeten doen. Want deze ontwikkeling gaat volkomen fout. En tegen politiek Den Haag zeg ik: Kom snel met een evaluatie van de gaande herkeuring van WAO-ers. Want dit onderzoek naar eerdere herkeuringen voorspelt niet veel goeds.' Aldus FNV-bestuurder Ton Heerts in een eerste reactie op een RWI-onderzoek naar de arbeidsmarktkansen en inkomenspositie van herkeurde WAO-ers.

Uit het onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) blijkt dat herkeuring van WAO-ers in de periode tussen 2001 en oktober 2004 vaak leidde tot een inkomensdaling.

Daarnaast was de kans op werkhervatting gering. In totaal ging slechts 17% van alle niet-werkende WAO-ers die geheel of gedeeltelijk werden goedgekeurd binnen drie jaar na de herbeoordeling aan het werk. Ongeveer een kwart van deze groep verloor dat werk echter weer vrij snel.

Ton Heerts: "Voor het kabinet Balkenende met minister De Geus voorop lijken het halen van de beoogde aantallen herkeurde WAO-ers en de bezuinigingen het hoogste doel. Maar ik herinner er maar even aan dat het hier wel om mensen gaat. Velen van hun worden in het ongeluk gestort...."

Het onderzoeksrapport 'De weg terug: van arbeidsongeschiktheid naar werk' kunt u downloaden van www.rwi.nl.

28 oktober 2005