Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland
* District IJsselstreek


P E R S B E R I C H T


28 oktober 2005

Onderwerp: Politiecontroles in de IJsselstreek

De komende maanden gaat de politie in de IJsselstreek (gemeenten Zutphen, Brummen, Lochem en Voorst) extra aandacht besteden aan de verlichting van fietsers en brom-fietsers. Er is bewust voor deze periode gekozen, omdat de donkere en natte dagen zijn ingetreden en het belang van een goede fiets(verlichting) van groot belang is om zo het aantal slachtoffers in het verkeer terug te dringen.

Daarnaast wordt, mede naar aanleiding van klachten, bij de Oude IJsselbrug in Zutphen extra gelet op het fietsgedrag van scholieren die soms met drie of meer naast elkaar rijden waardoor tegemoetkomende fietsers in de reling worden gedrukt. Ook negeert men er, niet alleen de scholieren, het rode verkeerslicht , waardoor in beide gevallen gevaarlijke situaties ontstaan.

Noodzaak verlichting
Het voeren van goede verlichting geldt niet alleen in de ochtendspits, maar ook
's avonds wanneer men naar huis gaat of voor de sporttraining, muziekles of een vergadering de al dan niet gemotoriseerde tweewieler gebruikt.

Van automobilisten is het een veel gehoorde klacht dat ze fietsers in het donker vaak niet of pas op het laatste moment zien omdat ze geen licht op hebben. Veel (jeugdige) fietsers zien het gevaar niet van het onverlicht deelnemen aan het verkeer; zelf zien ze alles prima maar ze beseffen niet dat ze zelf nagenoeg onzichtbaar zijn in het donker. En dan maar te zwijgen over het zichtbaar zijn in de regen.

De laatste jaren is er een goede ontwikkeling waar te nemen in de kwaliteit van de fietsverlichting en de reflectie op fietsen. Zichtbaar op pad gaan, moet dus kunnen !


Landelijke campagne

Het project wordt landelijk ondersteund door de mediacampagne " Licht aan, daar kun je mee thuiskomen". De campagne behelst radio- en tv spots en een prijsvraag. Wanneer je je fietsverlichting laat repareren of nieuwe verlichting koopt bij een BOVAG aangesloten rijwielhandelaar maak je kans op een nieuwe fiets. Zie voor nadere details www.fietslichtaan.nl

Boetes
De genoemde controles vinden op wisselende tijdstippen plaats. Ook tijdens de nachtelijke uren (denk aan weekendstappers) wordt er bekeurd wanneer het licht niet in orde is en de boete daarvoor begint al bij 15 euro. Jeugdigen onder de 16 betalen de helft. Het rijden door rood licht of met meer dan twee naast elkaar kost al snel 25 euro.
En een advies voor automobilisten: controleert u uw verlichting in deze periode ook eens wat vaker !

Einde bericht.

Nadere informatie:
Bureau Communicatie
Persvoorlichting:
Anton de Ronde 055 - 548 60 52

---- --