Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Het Weer!magazine over bliksem boven de wolken
Herfstnummer met weerhistoricus Buisman, slakkenweer, Katrina en de klimaatverandering en modetrends
28 oktober 2005 - Op 6 juli 1989 testten onderzoekers van de universiteit van Minnesota een videocamera met beeldversterker uit op de sterrenhemel. Plotseling verscheen er een tweetal flitsen boven de horizon op het beeldscherm.
Weermagazine okt/nov 2005
Weermagazine
Bij toeval werden zo de sprites voor het eerst op video vastgelegd en kon de rest van wereld kennismaken met dit voor de wetenschap nieuwe verschijnsel.

Sprites zijn elektrische ontladingen (zoals bliksem) en ontstaan hoog boven onweers-complexen. Reikt de top van een flinke onweersbui in Europa doorgaans tot âslechtsâ 14 kilometer hoogte, sprites reiken soms tot 90 kilometer boven het aardoppervlak. De flitsen duren slechts kort en zijn lichtzwak. In 1994 werd een nieuwe variant, de âblue jetâ vastgelegd door onderzoekers van de universiteit van Alaska.

In de zomer van 2000 werden door onderzoekers van het Deense instituut voor ruimteonderzoek voor het eerst sprites vastgelegd boven Europa. In 2003 werd de eerste EuroSprite gehouden en was vanwege het grote aantal waargenomen sprites een groot succes. Op 18 juli is EuroSprite 2005 van start gegaan.Â

In dit najaarsnummer aandacht voor dit relatief nieuwe weerfenomeen. Een van de onderzoekers van Eurosprite 2005 geeft tekst en uitleg.

Verder in dit nummer van het Weer! magazine
Bijzonder interview weerhistoricus Jan Buisman. Binnenkort verschijnt het langverwachte deel V van de serie âDuizend jaar weer, wind en water in de Lage Landenâ. Een goede reden voor een uitgebreid interview met de schrijver van deze serie weerhistoricus Jan Buisman.

Mode & weer
C&A Nederland was niet blij met de mooie nazomer. Terwijl heel Nederland van het prachtige weer genoot, bleef de nieuwe collectie in de rekken hangen. Over hoe het weer de gemoederen binnen de modewereld altijd bezig houdt.

Overstromingen een trend?
Tot 1999 gebeurde het vrijwel nooit dat Midden Europa in de zomer met grootschalige overstromingen te maken kreeg. Sindsdien lijkt er iets veranderd te zijn en is het vrijwel ieder jaar raak. Wat is er aan de hand?

Wilt u een gratis proefnummer van het Weer! magazine? Stuur een e-mail naar weermagazine@xs4all.nl Het Weer! magazine is ook verkrijgbaar via de website www.weermagazine.nl

Eerste uitgave: 28-10-05