Gemeente Zwolle

Bladruimen op een nieuwe manier

Ondanks de voorspelde twintig graden van vandaag is de herfst begonnen. Dat betekent dat bomen blad verliezen. De gemeente heeft besloten om de zogenaamde bladkorven, waarin afgevallen blad werd gedeponeerd, niet meer te plaatsen op verschillende punten in de stad. Het blad wordt op een andere manier opgeruimd, door middel van een bladzuiger. De machine zuigt het blad op. Het verzamelde blad wordt later gecomposteerd.

De gemeente is verantwoordelijk voor het verwijderen van het bladafval op de openbare weg. Dit gebeurt door bladblazers en veegwagens van de ROVA. In een aantal straten staan zoveel bomen, dat in die straten een andere aanpak nodig is.

Kiezen
Er zijn twee redenen om te kiezen voor een andere manier om het blad op te ruimen. Om te beginnen werden de bladkorven niet alleen gebruikt voor het blad van de gemeentelijke bomen, maar ook voor allerhande tuinafval. Dit is nooit de bedoeling geweest van de bladkorven. Een andere belangrijke reden om te stoppen met de bladkorven is dat het afgevallen blad in de tuin op een heel andere manier kunt gebruiken. In de Wijzer staat in het artikel 'Wat met al het blad?' uitgebreide informatie over de functie van blad in de tuin. Uiteraard wordt het blad op de openbare weg, op de stoepen en in de bermen, gewoon geruimd. In de straten, waar veel blad valt, wordt de bladzuiger ingezet. Het blad wordt later tot compost verwerkt.

Begin volgend jaar wordt deze nieuwe manier van bladruimen geëvalueerd. Suggesties voor het bladruimen kunnen worden gemeld aan de servicelijn (038) 498 3300.

==