Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
28 oktober 2005

RAPPORTAGE VREEMDELINGENKETEN: AANTAL AANVRAGEN GEZINSVORMING DAALT STERK

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de rapportage Vreemdelingenketen (mei - augustus 2005). In de eerste acht maanden van 2005 is het aantal aanvragen voor een machtiging voorlopig verblijf (mvv) voor gezinsvorming of -hereniging ongeveer 23 procent lager dan in dezelfde periode in 2004. Deze daling wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de strengere eisen voor aanvragen met dit verblijfsdoel, te weten de verhoging van de leeftijdsgrens van 18 naar 21 jaar en de verhoging van het inkomensvereiste. Een andere oorzaak is het niet langer mvv-plichtig zijn van de tien in 2004 toegetreden lidstaten van de Europese Unie. Tegelijkertijd is het aantal aanvragen voor andere mvv- verblijfsdoelen (zoals studie en arbeid) met 5 procent gestegen.

In de periode mei - augustus 2005 is voor het eerst ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid om aanvragen binnen de 48-uursprocedure in te willigen. Dit aantal is opgelopen tot 338. Het afwijzingspercentage bij de aanmeldcentra (AC) daalde echter van 46 naar 37 procent. Dit hangt samen met beleidswijzigingen, zoals het categoriaal beschermingsbeleid voor bepaalde groepen Somaliërs. In totaal is het percentage binnen de 48- uursprocedure afgedane aanvragen (afwijzingen en inwilligingen) gestegen tot 51 procent.

De asielinstroom is ongeveer gelijk aan die in de eerste periode van 2005. Het aantal eerste asielaanvragen is iets gedaald, maar wordt grotendeels teniet gedaan door de relatief hoge instroom tweede en volgende asielaanvragen in vergelijking met voorgaande jaren. De verwachting is dat eind 2005 het totaal aantal asielaanvragen meer dan tienduizend zal zijn. De asielinstroom in Europa is met 18 procent gedaald ten opzichte van de laatste periode van 2004. De top vijf van belangrijkste Europese bestemmingslanden voor asielzoekers bestaat uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zweden. .

Verder is de bezetting van de centrale opvang de afgelopen rapportageperiode gedaald met 12 procent naar 32.247 personen. Het aantal mensen dat langer dan vier jaar in de opvang verblijft, is met 7 procent gedaald.

De uitstroom uit het Project Terugkeer verloopt volgens planning. Het aantal uit het project gestroomde vreemdelingen is met 5 procent gestegen. De verhouding tussen gecontroleerd vertrek (3.000), administratief vertrek (4.800) en verleende vergunningen (6.100) is ongeveer gelijk gebleven.

RVD, 28.10.2005