Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
28 oktober 2005

Meersporenbeleid voor PREVentie ambtelijke corruptie

De overheid gaat corruptie binnen het openbaar bestuur beter registreren. Er komen uniforme regels voor het registeren van schendingen van integriteit. Verder moeten toezichthouders en inspecties meer oog krijgen voor mogelijke vormen van corruptie die zij aantreffen bij de uitvoering van hun taken. Nog dit jaar komt er een Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) om andere overheden te ondersteunen bij het ontwikkelen van een integriteitsbeleid. Verder komt er een maximale grens aan de hoogte van giften aan politieke partijen. Dit zijn enkele punten uit de nota Corruptiebestrijding waarmee de ministerraad op voorstel van de ministers Donner van Justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ingestemd.

De overheid heeft de bestrijding van corruptie en het bevorderen van integriteit benoemd als één van de speerpunten. Corruptie tast het vertrouwen van de burger in de overheid aan en moet met kracht worden bestreden. Dat gebeurt onder meer strafrechtelijk door zowel de omkoper als de omgekochte consequent te vervolgen. Maar het bestrijden van corruptie heeft ook een duidelijke relatie met integer handelen door de overheid, waarin geen ruimte mag zijn voor het overschrijden van de norm. De nota Corruptiebestrijding geeft inzicht in de aanpak van corruptie, plaatst de maatregelen in een samenhangend perspectief en geeft de lijnen waarlangs het kabinet de bestrijding de komende jaren vorm zal geven.

Daartoe zijn er reeds tal van maatregelen genomen. Zo zijn de overheden wettelijk verplicht een integriteitsbeleid te voeren, is corruptie breed strafbaar gesteld en zijn er heldere normen voor het aannemen van giften. Het eerder dit jaar verschenen onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie leidde tot relativerende conclusies over de omvang van corruptie binnen de Nederlandse overheid. Maar er is minder aandacht voor gedrag dat niet binnen de definitie van corruptie valt, maar daar wel dicht tegen aankruipt, zoals 'smeren en fêteren', vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Dit zijn situaties waarin de integriteit van de overheid potentieel in gevaar kan komen.

Het kabinet neemt enkele aanvullende maatregelen. Zo is de registratie van corruptie binnen de overheid niet eenduidig. De overheden hanteren verschillende definities van corruptie en overtredingen van de integriteit. Om de registratie te verbeteren komen er uniforme regels. Verder is het van belang toezichthouders en inspecties bewuster te maken van de mogelijkheid dat zij corruptie kunnen aantreffen en van de rol die zij kunnen spelen bij het bestrijding van corruptie. Bij het ministerie van BZK komt er eind van dit jaar een Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS). Dit bureau krijgt als taak andere overheden te stimuleren en te ondersteunen bij het ontwikkelen van integriteitsbeleid. Verder is het voornemen geformuleerd om aan giften aan politieke partijen beperkingen (maxima) te stellen. De minister van BZK komt daarvoor met voorstellen. Ook wordt de hoogte van het bedrag verlaagd waarbij politieke partijen verplicht worden giften te openbaren. Er komen sancties op het niet naleven van deze voorschriften.

RVD, 28.10.2005