Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
28 oktober 2005

Duidelijkheid energiecertificaat gebouwen

Nederland zal spoedig een besluit nemen over hoe de resterende verplichtingen uit de EU-richtlijn energieprestaties voor gebouwen te implementeren. Dan zal duidelijk worden hoe en wanneer energiecertificaten voor gebouwen en keuringen van bepaalde cv-ketels en airco's verplicht worden. De richtlijn moet leiden tot verbetering van de energieprestaties van de gebouwen in de Europese Unie. Minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft de Europese Commissie hierover in een brief geïnformeerd.

Ondersteuning
De Nederlandse regering benadrukt oogmerk en doel van de richtlijn te ondersteunen en aan een aanzienlijk deel van de verplichtingen te voldoen. De noodzaak tot energiebesparing en het waarborgen van de leveringszekerheid van energie worden nadrukkelijk onderschreven. Het Nederlandse energiebesparingsbeleid in de gebouwde omgeving is ambitieus. De afgelopen jaren was dit gericht op het verbeteren van de energetische kwaliteit van de nieuwbouw en de bestaande voorraad. Bij de nieuwbouw zijn eisen gesteld aan de energetische kwaliteit, voor de bestaande voorraad zijn subsidies verleend en publiekscampagnes ingezet.

Een aantal onderdelen van de Europese richtlijn maakt op dit moment echter nog geen onderdeel uit van de Nederlandse wet- en regelgeving. Het gaat dan om de verplichting tot het overleggen van een energieprestatiecertificaat bij bouw, verkoop of verhuur van gebouwen en de verplichting tot het keuren van airco's en cv-ketels. De implementatie van deze onderdelen wil de Nederlandse regering zoveel mogelijk combineren met andere maatregelen, waardoor het doel van de richtlijn waar mogelijk marktconform wordt bereikt.

Combinatie
De Nederlandse regering heeft zorgen over de hoge administratieve lasten voor burgers en bedrijven die de uitvoering van de richtlijn op dit moment met zich brengt. Het gaat jaarlijks om 81,5 miljoen euro aan extra administratieve lasten, waarvan 44,2 miljoen euro voor bedrijven en 37,3 miljoen euro voor burgers. Deze toename van de administratieve lasten staat op gespannen voet met het streven van de Nederlandse regering om de administratieve lasten in deze kabinetsperiode met tenminste 25 procent te verminderen. De Nederlandse regering waardeert het daarom zeer dat ook de Europese Commissie het verminderen van administratieve lasten hoog op de politieke agenda heeft staan.

Gezien de nu bekende lasten, onderzoekt Nederland hoe de verdere implementatie van de EU-richtlijn gecombineerd kan worden met andere maatregelen ter stimulering van een betere energieprestatie van gebouwen. Daarbij kan onder andere gedacht worden aan fiscaal instrumentarium. Daarnaast wordt bezien hoe een combinatie gezocht kan worden met wijze waarop de huurprijs van een woning wordt vastgesteld, zodat het ook voor verhuurders aantrekkelijker wordt om energiebesparende maatregelen te treffen.

RVD, 28.10.2005