Gemeente Helmond


Voorlopig ontwerp herinrichting Markt gereed

Vernieuwde Markt attractief en functioneel
De Helmondse Markt wordt in een nieuw jasje gestoken. Het voorlopige ontwerp van de herinrichting van de huidige Markt is klaar (klik hier voor het Virtuele ontwerp van de Markt). De gemeente Helmond is zeer blij dat er nu een plan ligt om dit centrale plein een nieuwe uitstraling te geven. Verantwoordelijk wethouder B. Houthooft-Stockx: Er is echt sprake van een win-win-situatie. Alle partijen zullen profiteren als de Markt in de zomer van 2006 vernieuwd is. Bezoekers, bewoners, winkeliers, horeca en marktkooplui zullen ervaren dat de Markt op een mooie, vriendelijke én functionele manier is ingericht. Geen langgerekte kale vlakte maar een échte Markt met volop ruimte voor activiteiten.

Marktplan uitwerking van ontwerpwedstrijd
De huidige inrichting met leibeuken dateert uit 1985 en is ondanks extra aandacht voor onderhoud niet echt gezellig. Helmond kiest voor een functionele nieuwe inrichting van de Markt die het bestaande centrum én het nieuwe centrum naadloos over laat gaan tot één vernieuwd stadshart. De nieuwe plannen vormen een degelijke en onderbouwde uitwerking van het project Kwaliteitsimpuls Centrum Helmond en de in 2003 gehouden Ontwerpwedstrijd onder de Helmondse bevolking. Hiermee toont Helmond dat ze inspraak serieus neemt.

Wat zijn de precieze plannen voor de Markt?
De Markt krijgt een kwaliteitsimpuls. In het voorlopig ontwerp vinden de hoofdpunten uit de in 2003 gehouden ontwerpwedstrijd voor de Herinrichting een vertaling. Centraal uitgangspunt vormen de wensen van de consument.

* De langgerekte Markt krijgt aan het begin een afbakening met een bomengroep op de kop van de Markt (historisch ook wel Dries of Brink genoemd). Aan het einde gaat een nieuw poortgebouw Ameideplein de visuele afsluiting vormen.

* De huidige winkelopzet blijft als sterk punt gehandhaafd: de westzijde (kant Bieb) is bestemd voor winkels en dienstverlenende bedrijven; de zonnige oostzijde is gereserveerd voor horeca en terrassen.

* Nabij de Brink komt een overkapt podium, een soort kiosk, voor muziek en andere activiteiten. Terrassen komen los van de gevels: op het plein en centraal op de Brink en de kruising met het Ketsegengske.

* De leibeuken die nu de lengtewerking versterken, worden verwijderd en maken plaats voor hoge Stadsbomen (bijv. Platanen) gespreid over de Markt. Hieronder is plaats voor terrassen. De Markt wordt hierdoor feitelijk opgedeeld en oogt breder. Belangrijk winstpunt is extra ruimte voor evenementen, zoals kermis en weekmarkt.
* Stedenbouwkundigen drongen aan om de hoogwaardige architectuur, waarom Helmond bekend staat, ook op de Markt toe te passen. Nu de deels historische gevels direct in het zicht komen is het des te belangrijk dat de minder mooie gevels worden opgeknapt. Medewerking van de betreffende eigenaren is natuurlijk noodzakelijk om dit te realiseren.

* De Markt krijgt dezelfde inrichtingselementen als de Ameidestraat en de Veestraat. Zo komen er mooie natuurstenen vakken tussen de rode klinkers. De nieuwe bestrating, bankjes en verlichting geven de Markt een zachter en vriendelijker karakter.
* Het Helmonds Centrum lééft door de bezoekende consument en wordt daarom vrij gemaakt van obstakels. Heldere regels worden gesteld aan: luifels, schermen, terrassen, reclame-uitingen, transport en opslag. Dichte gevels en rolluiken zijn niet gewenst bij de panden die op de Markt liggen. Slagvast glas kan een opener en vriendelijkere uitstraling geven.

Bovenstaande punten zijn uitgewerkt in het voorlopig ontwerp dat -na de mening van alle betrokkenen te hebben gehoord- wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Woensdag- en zaterdagmarkt en de Kermis
Uitgangspunt is dat de weekmarkten en Kermis in het centrum blijven. De Markt wordt functioneel ingericht zodat er grootschalige evenementen kunnen worden gehouden. Voor de kermis betekent dit dat er ruimte is voor grote attracties waarbij voor de sfeer en ambiance de terrassen worden ingepast. Door het weghalen van de leibeuken ontstaat ruimte voor twee dubbele rijen marktkramen, die met de voorkant naar de winkels worden gezet. Klanten lopen dan gezellig tussen de etalages en de kramen. Naar de wens van de consument wordt de weekmarkt ruimer opgezet.

Hoe ziet de nieuwe opzet van de weekmarkt eruit? Een goede markt wordt gekenmerkt door diversiteit in branches en assortiment. De weekmarkt krijgt daarom een nieuwere, logischere opzet. Het voorstel luidt:

* Bij de kop van de Markt (Brink) komen bloem- en plantkramen en terrassen.

* De non-foodbranche, zoals textiel, krijgen plaats op de Markt.
* De Foodbranche, zoals vis en kaas, komt dan op het Ameideplein.
* Aardappelen, groente en fruit blijven op de Noord-Koninginnewal.
* Op de Brink en de kruising met het Ketsegengske en op enkele plaatsen langs de oostgevel worden -in goed overleg - tijdens de zomer terrassen geplaatst.

Daarnaast wordt onderzocht of er in het Lambertushof -als extra dimensie voor de weekmarkt- ruimte is voor een maandelijks markt voor kunst, cultuur, antiek en curiosa.

Ontwerp met diverse partijen besproken
Burgemeester en Wethouders van Helmond, centrummanager Thieu de Wit en projectleider Kwaliteitsimpuls Jan Verspaget dragen het voorlopig ontwerp Markt. Omdat het over de Markt -de centrale ontmoetingsplek van Helmond- gaat vinden zij het belangrijk dat iedereen zijn mening kán geven over het ontwerp.
Het ontwerp is inmiddels al besproken met vertegenwoordigers van de Marktkooplieden (Marktadviescommissie), de kermisbonden en de direct betrokken ondernemers. Het Marktplan is 25 oktober gepresenteerd aan de raadscommissie Ruimtelijk en Fysiek en op 26 oktober tijdens een info-avond aan geïnteresseerde Helmonders. De reacties tijdens deze bijeenkomsten zijn zeer positief te noemen.

Mail uw reactie
In de maand november is het woord aan bezoekers en consumenten. Alle opmerkingen worden meegenomen en beoordeeld. Verbeteringen kunnen
-afhankelijk van de (financiële) haalbaarheid en wenselijkheid- worden toegepast in het definitief ontwerp. De gemeenteraad heeft het laatste woord. Het definitieve ontwerp en de marktverordening worden uiteindelijk door de gemeenteraad in januari 2006 vastgesteld. Hebt u een opmerking, vraag of tip: klik hier voor de virtuele Markt. U kunt via de mail en chat uw reactie kwijt.

Wanneer worden de plannen uitgevoerd?
Het is de bedoeling om na het besluit van de gemeenteraad in maart 2006 te beginnen met de herinrichting. Het werk zal na het voorjaar van 2006 klaar zijn.