Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Verdachten Hofstad beweren: AIVD-informant leverde handgranaat Laakkwartier Laakkwartier Den Haag
Laakkwartier Den Haag
De inval
Onderwerp: Verdachten Hofstad beweren: AIVD-informant leverde handgranaat Laakkwartier
Uitzenddatum: Vrij. 28 oktober 2005, 20.30u

De handgranaat die vorig jaar in het Laakkwartier twee leden van een arrestatieteam zeer ernstig verwondde, is geleverd door een zekere B., een man die voor de AIVD werkte. Dat beweren Ismael A. en Jason W., de twee Hofstadverdachten die op 10 november 2004 na een urenlange belegering in Den Haag werden aangehouden.

Roofoverval
Volgens terreurverdachte Samir A. was de man eveneens betrokken bij een roofoverval op een Rotterdamse supermarkt. Dit meldt Netwerk vanavond op basis van onderzoek door de redactie van KRO's Reporter.

Laakkwartier
B. kwam veelvuldig over de vloer bij de twee Hofstadverdachten in het Laakkwartier en zou hen de granaten in september vorig jaar hebben geleverd, zo heeft Jason W. tegenover de KRO verklaard. R. Maanicus, zijn raadsman bevestigt deze lezing. Hoewel het pand waarin de terreurverdachten zich bevonden vanaf begin september door de AIVD werd afgeluisterd, heeft de dienst tot nu toe volgehouden niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat er wapens aanwezig waren.

Nooit als verdachte aangemerkt
De vermeende AIVD-informant is een 28-jarige Rotterdammer van Marokkaanse afkomst. B., zo blijkt uit de uitzending van Netwerk, speelde in diverse terreurzaken een nadrukkelijke rol maar is nooit als verdachte aangemerkt. Zo stond hij in de zomer van 2002 in nauw contact met de twee hoofdverdachten in een onderzoek naar ronselpraktijken door moslimextremisten en verkeerde in hun gezelschap op de avond van hun arrestatie. In deze zaak werden in totaal twaalf verdachten aangehouden en hoewel sommigen zijn naam nadrukkelijk noemen, werd B. niet als verdachte aangemerkt en ook niet als getuige gehoord.

Reeks gesprekken
De redactie van Reporter voerde in de voorbije maanden, tot aan zijn arrestatie, twee weken geleden, een reeks van gesprekken met terreurverdachte Samir A. Tijdens die gesprekken verklaarde Samir A. dat B. naar zijn stellige overtuiging voor de AIVD werkt en hem in 2004 verraden heeft.

Vakkenvuller
Samir A. werd in juni vorig jaar aangehouden op verdenking van het voorbereiden van terroristische aanslagen en medeplichtigheid bij de overval op een Rotterdamse supermarkt in april vorig jaar. Van de twee daders werd er één gearresteerd. De tweede wist, ondanks de inzet van een politiehond, te ontkomen. Samir A. die in de supermarkt werkzaam was als vakkenvuller, zou de deur van het magazijn van binnenuit hebben geopend om de daders binnen te laten. Aanstaande maandag staat hij voor deze kwestie in hoger beroep voor de rechter. Samir A. ontkent in de uitzending van Netwerk iedere betrokkenheid bij de overval. Maar hij zegt inmiddels wel te zeker te weten dat B., de vermeende AIVD-informant, de tweede overvaller was.

Littekens
âDe man die wist te is ontsnappen was B. Dat heeft ie me zelf verteld. Hij vertelde me dat ie door een politiehond was gebeten, maar toch had weten te ontkomen. Hij heeft me littekens van die beet laten zien. Die zaten in zijn rechterbovenarm.â

Rechterbovenarm
Uit de uitzending van Netwerk blijkt de bewering van Samir A. overeen te komen met ooggetuigenverslagen uit het strafdossier. De dader is inderdaad in zijn rechterbovenarm gebeten door een politiehond.

Verraden
Samir A., die een paar maanden na de overval werd gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid, zegt zeker te weten dat de AIVD-informant hem verraden heeft. Bij de inval in zijn huis waren leden van de Unit Terrorismebestrijding aanwezig en werden plattegronden aangetroffen van onder meer Schiphol en de Tweede Kamer. Het leidde tot een nationaal terreuralarm. Samir A. zegt daarover:

âEr waren maar twee mensen op de hoogte dat ik die plattegronden in huis had. Eén persoon die ik blind vertrouw én B. Hij moet het aan de AIVD hebben verteld.â
Links:
Netwerk dossier 'Terreur in Nederland'
NOS Thema: Terreur in Nederland
Reporter