Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar het gebruik van onze website. Wij verzoeken u vriendelijk aan dit onderzoek deel te nemen.
visstand

printversie

Waterschap Brabantse Delta onderzoekt visstand

In stadswateren Bergen op Zoom en Binnenschelde

Waterschap Brabantse Delta start volgende week een onderzoek naar de visstand in de Binnenschelde en in twaalf vijvers en andere stadswateren in Bergen op Zoom.
Hiermee wil het waterschap inzicht krijgen in de verschillende soorten en aantallen vis die in deze wateren voorkomen. Dat is mede bepalend voor de biologische waterkwaliteit.

Visstand
Het waterschap voert het onderzoek in de stadswateren uit samen met de gemeente Bergen op Zoom, hengelsportvereniging De Rietvoorn en de Bergse Hengelsportvereniging. Op basis van de resultaten van het onderzoek stellen deze partijen samen een plan op voor het beheer van de visstand en verbetering van de waterkwaliteit. Een evenwichtige visstand is niet alleen goed voor de waterkwaliteit maar is ook aantrekkelijker voor sportvissers.

Snoeken
In het onderzoek naar de visstand in de Binnenschelde kijkt het waterschap vooral naar het aantal snoeken en de verspreiding daarvan over de Binnenschelde. Snoeken jagen in dit water vooral op voorn en brasem, zogeheten witvissen. Deze vissen woelen de bodem om op zoek naar voedsel. Door het omwoelen vertroebelen ze het water wat nadelig is voor de waterkwaliteit.
Om het aantal snoeken te bevorderen, is sinds 1998 een speciaal paaigebied bij de Binnenschelde in gebruik. Via een soort sluis laat het waterschap jaarlijks in juni de jonge snoeken wegzwemmen uit dit paaigebied naar de Binnenschelde. Uit schattingen blijkt het dit jaar te gaan om ruim 21.000 jonge snoeken.
Het visstandonderzoek, dat volgende week start, moet duidelijk maken hoeveel volwassen snoeken en witvissen er in totaal in de Binnenschelde zwemmen. Alle vissen worden na de vangst weer teruggezet in de betreffende wateren.

Binnenschelde
De Binnenschelde ligt ten westen van Bergen op Zoom en bestaat uit een ondiep meer (de gemiddelde diepte is anderhalve meter) met licht brak water. Aan de rand van dit meer, ter hoogte van het woongebied De Bergse Plaat, ligt het overwinteringsgebied voor vissen. Hier vinden vissen voldoende beschutting. Ten noorden van de Bergse Plaat ligt het paai- en opgroeigebied voor snoeken.

Uitsterven
De natuur krijgt in het dichtbevolkte West-Brabant steeds minder ruimte. Vooral kleine dieren dreigen daardoor uit te sterven. Daarom beschermt waterschap Brabantse Delta de natuur door vennen en kreken schoon te maken en te houden. En door natuurstroken aan te leggen die als verbindingsweg tussen natuurgebieden fungeren voor libellen, vlinders, kikkers en padden.

---