Gemeente Arnhem

Stadsregio Arnhem-Nijmegen vraagt 150 miljoen euro subsidie

Het Knooppunt Arnhem-Nijmegen is, samen met de steden Arnhem en Nijmegen, een lobby gestart om per 2007 150 miljoen euro Europese subsidie binnen te halen. KAN-voorzitter Jaap Modder: Deze stadsregio wil ná de Randstad de sterkste economische regio van Nederland worden. We hebben in de afgelopen tien jaar ook al laten zien dat we grote achterstanden kunnen ombuigen in een positieve ontwikkeling. Maar alleen met extra geld kunnen we nóg een stap verder komen.

De huidige subsidiestroom vanuit Brussel duurt tot en met 2006. Daarna wordt voor de periode tot 2013 opnieuw bekeken hoe de Europese middelen verdeeld worden. De drie partijen vinden dat de regio recht heeft op een stuk van de taart. In verschillende notas van ministeries (Pieken in de Delta en Nota Ruimte) staat de regio Arnhem-Nijmegen namelijk genoemd als belangrijk (internationaal) stedelijk netwerk. Modder: De regio kan een forse bijdrage leveren aan de Europese doelstellingen. De speerpunten voor onze regio, zowel op regionaal, landelijk als Europees niveau, sluiten naadloos aan bij die van Europa.

16.000 banen
De laatste jaren heeft de regio Arnhem-Nijmegen zon 100 miljoen euro ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Hiermee is voor ruim 400 miljoen euro aan projecten uitgevoerd. Modder: We hebben dat geld dus verviervoudigd! Met deze subsidie hebben we de zon 16.000 banen kunnen creëren in de regio.

Vijf themas
Met de term een sterk Europa begint in de stadsregio!, zet het KAN in op vijf themas:

- innovatie en kenniseconomie

- fysieke en digitale bereikbaarheid

- duurzame ontwikkeling

- arbeidspotentieel en participatie

- internationalisering

Aanbieden aan Van Gennip
In het lobbydocument Een sterk Europa begint in de stadsregio Arnhem-Nijmegen onderbouwen het KAN en Arnhem en Nijmegen hun pleidooi voor extra subsidie. Dit verzoek is onderdeel van een grotere claim die de provincie Gelderland, samen met andere partijen, voor heel Oost-Nederland in Den Haag neerlegt. Karien van Gennip (Staatssecretaris Economische Zaken) en Danuta Hübner (Eurocommissaris) krijgen het document binnenkort aangeboden, wanneer beide bewindsvrouwen een bezoek brengen aan Oost-Nederland en aan de stad Nijmegen.

Klik hier voor 2359468 bytes het lobbydocument
Knooppunt Arnhem-Nijmegen, 28 oktober 2005