Provincie Limburg

De Groeistal winnaar ideeënprijsvraag de nieuwe Limburgse boerderij Vandaag is de Groeistal van Hendrik Hagedoorn Weerstand gekozen als

winnaar van de architectuurwedstrijd de nieuwe Limburgse boerderij van de Provincie. De opdracht betrof het ontwikkelen van een nieuw type boerderij waarin moderne economische bedrijfsvoering in relatie met het Limburgs landschap de uitgangspunten waren. De prijs, een cheque van 4.000,-, werd uitgereikt door gedeputeerde Odile Wolfs van Cultuur.

Naast de winnaar zijn er nog drie eervolle vermeldingen voor:
* Gertjan Besselsen project Grootschalige Schaalverkleining
* Jerome Paumen Boerenverstand

* Olivier Vet project een hedendaagse Karavanserai

De drie eervolle vermeldingen ontvangen elk een sierraad van de Provincie.

Achtergrond
De ideeënprijsvraag is een initiatief van gedeputeerde Odile Wolfs: Boerderijen die hun bedrijfsfunctie hebben verloren en geen grote cultuurhistorische waarden hebben, kunnen gesaneerd of zelfs gesloopt worden. Dat maakt het mogelijk om op de vrijkomende percelen binnen het vigerende bestemmingsplan en daarop rustende agrarische bestemming een nieuwe eigentijdse boerderij te stichten. Een van de doelstellingen van het thema Jong zijn in Limburg is om jonge mensen de gelegenheid te bieden hun creatieve talenten zo goed mogelijk te ontplooien. Jonge bouwkundige ontwerpers en hun opleiders zijn gevraagd naar hun ideeën over een hedendaagse Limburgse boerderij. Het resultaat is een cross-over tussen vormgeving, economie, cultureel erfgoed en landschap. De boerderij blijft een onmisbaar cultuurhistorisch element binnen het waardevolle ensemble van het Limburgse Landschap, en dient ook als zodanig behandeld te worden.

Het idee is ontstaan in 2003, het jaar van de Boerderij. In de prijsvraag is rekening gehouden met de specifieke kenmerken voor de regios Noord-Limburg en Zuid-Limburg. De resultaten van de inzendingen worden gebruikt voor het ontwikkelen van beleid voor de toekomst.

>> Bijlage: resultaten in tekst + tekeningen PDF-document

28-10-2005 15:04