Ministerie van Buitenlandse Zaken


Directie Veiligheidsbeleid
Afdeling Nucleaire Aangelegenheden en Non-Proliferatie Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum
28 oktober 2005
Behandeld
DVB-NN

Kenmerk
DVB-NN/353-05
Telefoon
070-348 5251

Blad

1/1
Fax
070-348 5684

Bijlage(n)

1
dvb-nn@minbuza.nl
Betreft
Beantwoording vragen van het lid Koenders over
de New Agenda Coalition (NAC)-ontwerpresolutie inzake ontwapening.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders over de ontwerpresolutie van de New Agenda Coalition (NAC) inzake ontwapening. Deze vragen werden ingezonden op 13 oktober 2005 met kenmerk 2050601370.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Koenders (PvdA) over de Non-Aligned Countries (NAC)-ontwerpresolutie inzake ontwapening.

Vraag 1
Bent u op de hoogte van de nieuwe Non-Aligned Countries (NAC)-ontwerpresolutie inzake ontwapening en de op 6 oktober jl. door onder meer Mexico en Canada bij de Verenigde Naties in New York gepresenteerde ontwerpresolutie? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Bent u van plan de nieuwe NAC-resolutie te ondersteunen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De regering is het eens met de lijn die in de nieuwe resolutie van de 'New Agenda Coalition'(NAC) wordt gevolgd en zal deze derhalve steunen.

Vraag 3
Deelt u de mening dat het van groot belang is dat er manieren worden gevonden om het vastgelopen non-proliferatie- en ontwapeningsproces vlot te trekken, ondanks de tegenstand van de kernwapenstaten? Hoe beoordeelt u in dat licht dit initiatief van onder meer Mexico en Canada?

Vraag 4
Wat is de positie van de Nederlandse regering ten aanzien van deze resolutie? Bent u van plan deze resolutie te steunen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
De regering acht het van groot belang dat de huidige impasse in het non-proliferatie- en ontwapeningsproces, alsmede het gebrek aan voortgang in de Ontwapeningsconferentie (CD) in de afgelopen acht jaar, wordt doorbroken, waartoe zowel van de kant van de kernwapenstaten als van de kant van de niet-kernwapenstaten concessies zullen moeten worden gedaan. Nederland heeft derhalve tijdens zijn voorzitterschap van de CD aan het begin van dit jaar een nieuw ontwerp-werkprogramma opgesteld waarin dit tot uitdrukking kwam. Helaas bleek het niet mogelijk daarover consensus te bereiken.

In dit licht is de regering bereid initiatieven die kans van slagen maken te ondersteunen. Het initiatief van ondermeer Canada en Mexico, waaraan tevens wordt deelgenomen door Zweden, Brazilië, Nieuw-Zeeland en Kenia, is derhalve aandachtig bestudeerd. Nederland heeft ook nauw contact onderhouden met de initiatiefnemers. Het aanvankelijke idee van een AVVN-resolutie is inmiddels verlaten. Een aantal landen uitte sterke kritiek op dit initiatief. De initiatiefnemers hebben deze kritiek ter harte genomen, zo bleek uit consultaties die Nederland met landen uit deze groep heeft gehad. Hun voornemen is derhalve gewijzigd: er zal dit jaar geen ontwerpresolutie worden voorgelegd aan de AVVN. De initiatiefnemers zullen eerst verder consulteren met betrokken partijen, met name met CD-voorzitters voor 2006. De regering blijft binnen het raamwerk van de CD initiatieven steunen welke kunnen leiden tot concrete vooruitgang.


1) De ontwerp-tekst van de NAC-resolutie is als bijlage bij deze vragen opgenomen.