Gemeente Amsterdam

Restauratie huis Anne Frank

Kamer Anne en Margot weer ingericht als toen

28 oktober 2005
---
Djoe Lan Tan

Het voormalige woonhuis van Anne Frank aan het Merwedeplein -

waar de familie Frank woonde van december 1933 tot juli 1942 - ademt weer de sfeer van de jaren dertig. Woningcorporatie Ymere restaureerde de woning in de oorspronkelijke stijl en de Anne Frank Stichting verzorgde de inrichting. De oude kamer van Anne en haar zusje Margot is weer precies zo ingericht als toen. Burgemeester Cohen verricht vanmiddag de officiële oplevering waarbij ook Buddy Elias, de neef van Anne Frank, aanwezig is.

Een team van specialisten voerde onder leiding van een restauratiearchitect van Ymere de renovatie uit. Zij verwijderden alle modernisaties die na 1942 in de woning werden aangebracht. Op basis van onderzoek in de woning en foto's van de familie Frank achterhaalden zij welke kleuren verf en welk behang van de familie Frank geweest moeten zijn. Een voor die tijd kenmerkende schildertechniek die toegepast werd in het trappenhuis, werd ontdekt bij een bezoek aan een buurwoning. Omwonenden hielpen bij de restauratie door originele elementen zoals raamgrepen, glas-in-lood ramen en wastafels uit hun woning aan te bieden.

Op basis van foto's van het huis van de familie Frank in Frankfurt en aan het Merwedeplein in Amsterdam meubileerde de Anne Frank Stichting samen met een deskundige in historische meubels de woning in dezelfde stijl en sfeer. Een foto van Anne Frank aan een schrijftafel en een brief van Anne Frank - beide uit de tijd dat de familie aan het Merwedeplein woonde - bevatten voldoende informatie om de kamer van Anne en Margot precies zo in te richten als toen.

In vrijheid wonen en werken

Ymere en haar partners willen met de nieuwe bestemming van de woning de historische betekenis en de symbolische boodschap `de waarde van in vrijheid leven' waarborgen. De woning wordt verhuurd aan Stichting Amsterdam Vluchtstad die elk jaar een buitenlandse schrijver uitnodigt om hier een jaar lang in vrijheid te komen wonen en werken. De eerste bewoner van de woning aan het Merwedeplein is de 32-jarige Algerijnse romanschrijver en dichter El-Mahdi Acherchour die hier aan zijn nieuwe roman gaat werken.