28-10-05 Verburg wil onder zoek naar de oorzaken van armoede Tweede-Kamerlid Gerda Verburg heeft minister De Geus (Sociale Zaken) gevraagd samen met betrokken gemeenten een onderzoek te doen naar de redenen waarom mensen aankloppen bij voedselbanken.

Verburg: 'De laatste jaren komen er in steeds meer plaatsen voedselbanken. Er is dus een groeiende groep met problemen die aanklopt bij zo'n voedselbank voor eten. Om deze mensen te kunnen helpen moeten we inzicht krijgen in de omvang en samenstelling van deze groep, hun redenen om aan te kloppen bij de voedselbank en de oorzaken van hun problemen'.

Verburg onderstreept dat dit onderzoek nodig is om echt iets te doen aan de oorzaken van armoede. 'Armoede kent anno 2005 vele gezichten. Er zijn mensen die schulden hebben als gevolg van te makkelijk of agressief verstrekte leningen. Of als gevolg van een scheiding of zelfs een gokverslaving. Daarnaast verdwalen sommigen in het woud van regelgeving of ze schamen zich om bij de gemeente aan te kloppen. Deze mensen worden niet geholpen met een halve procent meer of minder in de algemene koopkrachtplaatjes. Ook biedt de voedselbank uiteindelijk geen echte oplossing. Ik ga ervan uit dat de voedselbanken graag meewerken aan het zoeken naar een structurele oplossing', aldus Gerda Verburg.