Ministerie van Financiën

Samenvatting:

Staatssecretaris Wijn beantwoordt vragen inzake de compensatie voor erfpachters van strategische gronden.

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

27 oktober 2005

DMN 2005-759

Onderwerp

Compensatie erfpachters strategische gronden

Naar aanleiding van mijn brief van 16 augustus jl. (Kamerstukken II, 2004/05, 24490, nr. 21) inzake de compensatie voor erfpachters van strategische gronden heeft de fractie van het CDA binnen de vaste commissie voor Financiën mij enkele vragen en opmerkingen voorgelegd. Hierover het volgende.

Agrarische ondernemers in gebieden waar de ruimtelijke bestemming verandert worden geconfronteerd met onzekerheden over bedrijfscontinuïteit. Zij staan op termijn voor de keuze om hun bedrijf aan te passen, te verplaatsen dan wel te beëindigen. Dit soort keuzes zijn ingrijpend. Ik ben er mij van bewust dat deze problematiek onder andere speelt bij de erfpachters van strategische grond van Domeinen.

Het beleid van Domeinen is er op gericht om erfpachters die voor nieuwe ruimtelijke bestemmingen moeten wijken een alternatief op maat te bieden. De insteek is om ondernemers die hun bedrijf willen voortzetten een alternatieve locatie aan te bieden. Er kan ook een financiële vergoeding worden overeengekomen. De regelgeving van de Onteigeningswet vormt hierbij een vangnet voor het geval partijen er onderling niet uitkomen. Te allen tijde is het uitgangspunt dat de erfpachter qua vermogen en inkomen in een gelijkwaardige positie blijft. Geconcludeerd kan worden dat de vrees van erfpachters om onvoldoende gecompenseerd te worden ongegrond is.

Aangaande het voorstel van de GIBO-groep wil ik opmerken dat ik mijn standpunt onverkort handhaaf. Zowel uit financieel oogpunt als vanwege doelmatigheid acht ik de verkoop van de blote eigendom van strategische grond aan zittende erfpachters ongewenst.

DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Mr. Drs. J.G. Wijn