Gemeente Goes

Persbericht

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw M.J.J. Janssens

Op vrijdag 28 oktober 2005 reikt burgemeester drs. D.J. van der Zaag een Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uit aan mevrouw M.J.J. Janssens. De uitreiking vindt plaats om plm. 21.15 uur in het Willibrordcollege, Fruitlaan 3, Goes (ingang via de zijdeur op het parkeerterrein) tijdens de jubileumavond ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de scoutinggroep St. Bernadette Goes. Mevrouw Janssens ontvangt de onderscheiding vanwege haar grote betrokkenheid bij de scoutinggroep St. Bernadette.

Mevrouw Ria Janssens is geboren op 27 mei 1945 in Goes. Zij woont in de Meeuwenweg 1 in Goes.

Mevrouw Janssens was aanvankelijk werkzaam als verpleegkundige en vervolgens als docent van de Opleiding voor Verpleegkundigen. Sedert 1984 zit zij in de WAO. Daarnaast zet(te) zij zich in op diverse terreinen.

Zij is vanaf 1961 betrokken de bij St. Bernadettegroep. Bijna 45 jaar geleden startte zij haar activiteiten als kabouterleidster, waarna zij vanaf 1982 mede initiatiefneemster en leidster werd van de Blauwe Vogels, een groep verstandelijk gehandicapte scouts, in leeftijd variërend van 16 tot 40 jaar. Momenteel is de groep verstandelijk gehandicapte scouts niet meer weg te denken binnen de Scoutinggroep St. Bernadette. In de loop der jaren is mede door de inzet van Ria Janssens binnen de groep een integratie ontstaan tussen valide kinderen en kinderen met een handicap. Voor beide groepen is sprake van een verrijking. Vanaf 1969 is mevrouw Janssens voorzitter van de Scoutinggroep St. Bernadette. Deze taak vervult zij tot op dit moment nog steeds. Gedurende alle jaren was en is mevrouw Janssens de bindende factor binnen de groep. Zij is de spil waar alles om draait. Bestuur en leiding kunnen altijd bij haar terecht en op haar rekenen. Zij is continue beschikbaar. Vanuit de scoutinggroep maakt zij zich bovendien op regionaal niveau ook nog zeer verdienstelijk. Gezien haar broze gezondheid en regelmatige ziekenhuisopnames is dit extra bijzonder te noemen.

Naast haar inzet voor de scouting is zij ook op andere vlakken van vrijwilligerswerk actief. Zoals haar jarenlange inzet zowel bestuurlijk als op het uitvoerende vlak voor de EHBO en de begeleiding die zij al ruim 15 jaar geeft aan mensen die toe willen treden tot de Katholieke Kerk. De inzet van mevrouw Janssens wordt ook door deze organisaties bijzonder gewaardeerd. Mevrouw Janssens wordt gekenmerkt als een dame die zich volledig inzet, bijzonder plichtgetrouw, enthousiast, kritisch en nauwgezet is.

Hieronder volgt een overzicht van haar activiteiten

Scouting:

* 1961 - 1982 leider van de Kabouters (groep meisjes van 7-10 jaar)
* 1969-heden voorzitter van de St. Bernadettegroep


* 1982 - 2000 mede-initiatiefnemer en leider van de Blauwe Vogels (groep met verstandelijk gehandicapten van 16-40 jaar

EHBO:

* 1966 - heden secretaris van het district ( 25 jaar), secretaris-penningmeester van de afdeling Goes (4 jaar) en vrijwilliger bij de EHBO.Tevens begeleidde/begeleidt zij vele sportevenementen

Kerk:

* 1989 - heden begeleider bij de Katholieke Kerk. Zij begeleidt gemiddeld twee mensen per jaar die willen toetreden tot de parochies van de Katholieke Kerk in Goes, de Bevelanden of Schouwen-Duiveland. Zij doorloopt met hen een aangepast traject gedurende één tot anderhalf jaar en houdt catechetische gesprekken.