Verbond van Verzekeraars

Pensioen belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde

Werkgevers zien pensioen onbetwist als de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Dat blijkt tenminste uit de PensioenSurvey 2005-2006, een tweejaarlijks onderzoek van Achmea Pensioenen en PricewaterhouseCoopers dat onlangs verscheen.

De PensioenSurvey laat zien dat een kwart van de bedrijven met een VUT-regeling vooralsnog geen plannen heeft deze regeling aan te passen. Sterker nog, ook onder de bedrijven met een prepensioenregeling is hiervoor weinig animo. De Nederlandse werkgevers geloven volgens de onderzoekers niet dat ze beter af zijn met een surplus van oudere werknemers. De meerderheid denkt zelfs dat het afschaffen of ontmoedigen van vervroegde uittreding zal leiden tot hoger ziekteverzuim.

Levensloop
In het onderzoek is ook gevraagd naar de visie van werkgevers op de levensloopregeling. Ruim veertig procent van de werkgevers ziet deze regeling als een volwaardig nieuw beloningsinstrument, maar dan wel met name om eerder stoppen met werken mogelijk te maken. Daarnaast blijken de werkgevers zich zorgen te maken over de administratieve kant van de levensloopregeling, die vanaf 1 januari moet ingaan. Driekwart verwacht extra administratieve rompslomp. Laatste opmerkelijke uitkomst van de PensioenSurvey is dat bijna de helft van de werkgevers onbekend is met de nieuwe boekhoudregels en de in sommige gevallen ingrijpende gevolgen daarvan.

Verzekerd!, oktober 2005