Prolion Holding N.V.

PERSBERICHT

Punch en Prolion bundelen krachten in Punch Technix

Sint-Martens-Latem, België en Vijfhuizen, Nederland ­ 28 oktober 2005 ­ Punch International NV, gediversifieerde technologiegroep met hoofdzetel in Sint-Martens-Latem (`Punch') en Prolion Holding NV, producent van automatische melksystemen (`Prolion'), maken bekend dat de Raad van Bestuur van Punch en de Raad van Commissarissen van Prolion gisteren, 27 oktober, voorgesteld hebben om de machinebouwactiviteiten van Punch in te brengen in Prolion. Daarnaast werd een kapitaalverhoging van maximaal 10 mio euro en een conversie van de vorderingen van Punch op Prolion voorgesteld. De nieuwe groep die ontstaat als resultaat van de transactie zal Punch Technix genoemd worden en genoteerd blijven aan Euronext Amsterdam. Op 14 november zullen deze beslissingen ter goedkeuring voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Prolion. Prolion en Punch ­ historiek
In mei 2005 rondde Prolion een geslaagde kapitaalverhoging af. In totaal werden er voor 10 mio euro nieuwe aandelen uitgegeven. Het publiek tekende in op ca. 2,6 mio euro. Op grond van een underwriting agreement tekende Punch in op 0,9 mio euro nieuwe aandelen zodat op deze wijze voor 3,5 mio euro aandelen uitgegeven werden. Punch converteerde eveneens 6,5 mio euro openstaande vorderingen in aandelen. Door deze transactie kwam Punch in het bezit van 40,6 % van de aandelen van Prolion.
Punch Technix ­ transactie
De Raad van Bestuur van Punch en de Raad van Commissarissen van Prolion hebben voorgesteld om de machinebouwactiviteiten van Punch in te brengen in Prolion. Vandaag zijn deze activiteiten nog ondergebracht in de business unit Assemblies van de divisie Manufacturing Solutions onder de noemer `Punch Professional'. Het gaat met name om de elektronische en mechanische assemblage van PCB's, de productie van fijnmechanische metalen componenten en de productie en assemblage van apparatuur en machines voor de agroalimentaire industrie, de grafische sector, de medische industrie en de vrijetijdsindustrie. Deze activiteiten zijn geconcentreerd in Punch' Slowaakse vestiging in Namestovo, Punch Campus, en vertegenwoordigen voor 2005 een omzet van ca. 25 mio euro. Daarnaast werd voorgesteld om over te gaan tot een kapitaalverhoging van minimaal 4 en maximaal 10 mio euro. Punch verbindt zich ertoe om een dusdanig aantal nieuwe aandelen te verwerven tegen betaling van de uitgiftekoers zodat de kapitaalverhoging ten minste 4 mio euro bedraagt.
Punch zal eveneens zijn vorderingen op Prolion ten bedrage van 1,5 mio euro converteren in gewone aandelen Prolion.
De nieuwe groep die ontstaat als resultaat van deze transactie zal Punch Technix genoemd worden en genoteerd zijn aan Euronext Amsterdam.
Om ervoor te zorgen dat de transactie aan een voor de aandeelhouders correcte waardering gebeurt, werd zakenbank Petercam aangesteld om zich uit te drukken over de billijkheid (fairness opinion) van de inbreng van Punch Professional. Door de inbreng zal Punch naar verwachting 793.829.777 nieuwe aandelen van Prolion verwerven (te vergelijken met een huidig aantal aandelen van 610.638.290; dit is een verhouding van 1,3 tot 1). Door deze transactie zal Punch zijn participatie in Prolion zien toenemen van 40,6% tot 74,2%.
Het is de bedoeling dat voor de inbreng, de kapitaalverhoging en de conversie dezelfde prijs geldt.
Persbericht 28102005 Punch ­ Prolion ­ Punch Technix blz 1/3

Op 14 november zullen deze beslissingen ter goedkeuring voorgelegd worden aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Prolion. De Stichting Prioriteit Prolion heeft reeds goedkeuring verleend. Verwacht wordt dat de operatie tegen het einde van het jaar is afgerond.
Punch Technix ­ structuur en management
De Directie van Punch Technix zal bestaan uit drie leden met Stefan Pirard als nieuwe Statutair Directeur. Marc Maes, thans Statutair Directeur van Prolion Holding, wordt Secretary General en Johan D'Hauw, thans Group Controller van Prolion, wordt Chief Financial Officer van de groep.
Punch Technix zal georganiseerd zijn in drie divisies. De divisie RMS groepeert de activiteiten voor de sales en servicing van automatische melksystemen en, op termijn, andere producten en diensten voor de agro-food industrie. Deze divisie zal geleid worden door Marc Maes. De divisie Equipment Development Solutions bundelt de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van machinebouw, zowel voor eigen rekening als voor rekening van derden, en komt onder leiding van Joost Dessing, thans Technology Manager van Prolion. De divisie Equipment Manufacturing Solutions tenslotte groepeert de sales voor de machinebouwactiviteiten van de groep en zal geleid worden door Pascal De Keyser die momenteel verantwoordelijk is voor deze activiteiten bij Punch, met name in Namestovo, Slowakije (Punch Campus). De feitelijke productie wordt ondergebracht in Punch Technix Manufacturing.
Punch Technix ­ strategie
Door de combinatie van de machinebouwactiviteiten van Punch en de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van Prolion (met name RMS) ontstaat een sterke technologische groep die jarenlange ervaring in machinebouw en ­ontwikkeling bundelt. Met zijn bewezen expertise en hoogtechnologische productiefaciliteit in Slowakije heeft Punch Technix belangrijke troeven in handen om zijn positie verder uit te bouwen. Punch Technix wil aggressief doorgroeien in de ontwikkeling, productie en commercialisering van machines en systemen, enerzijds door doelbewuste overnames en anderzijds door een verdere opvulling en uitbreiding van de productie- en ontwikkelingscapaciteit van de divisies Equipment Development Solutions en Equipment Manufacturing Solutions. Punch Technix ­ rationale
Prolion, meer bepaald RMS, sluit op deze manier een grondige en doelgerichte reorganisatie af, en kan voortaan focussen op de realisatie van zijn ambitie, nl. op het gebied van automatische melksystemen de wereldwijde nummer 1 worden in de klasse van de grote en nummer 2 in de klasse van de middelgrote melkveehouderijen. Door de inbreng van de machinebouwactiviteiten van Punch in Prolion worden belangrijke synergieën gecreëerd en de productiefaciliteit in Slowakije maakt low cost manufacturing mogelijk. De diversificatie van activiteiten en sectoren zorgt bovendien voor de nodige risicospreiding. Het resultaat is een technologisch sterke groep gerugsteund door een financieel belangrijke referentieaandeelhouder, Punch. Voor Punch sluit de voorgestelde transactie aan bij zijn voortdurend streven naar een logische groepering van gelijkaardige activiteiten. Een verzelfstandiging vereenvoudigt en stimuleert een gezonde operationele en financiële focus en creëert transparantie voor investeerders. Op termijn zou dat moeten resulteren in een objectievere waardering van de activiteiten in kwestie.
Persbericht 28102005 Punch ­ Prolion ­ Punch Technix blz 2/3

Prolion en Punch Technix ­ financiële verslaggeving Ten gevolge van de transactie zal Prolion op 31 december 2005 een verkort boekjaar afsluiten. Vanaf de transactiedatum zal Punch zijn participatie in Punch Technix integraal consolideren.
In het kader van de geplande transactie werd eveneens beslist om niet langer te rapporteren op kwartaalbasis. Punch Technix zal, net zoals Punch, een halfjaarlijkse financiële verslaggeving toepassen. De kwartaalrapportering van Prolion gepland voor 10 november 2005 vervalt hierdoor.

Over Prolion Holding
Prolion is gespecialiseerd in de ontwikkeling van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. De melkrobot (AMS) voor geautomatiseerde melkwinning, maakt gebruik van een met sensoren uitgeruste aansluitrobot. Prolion is sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam (PLION). Voor het boekjaar 2004/2005 realiseerde Prolion een omzet van 5,7 mio euro. www.prolion.nl

Over Punch International
Punch is een kennis- en technologieleverancier bij uitstek en stelt alle bedrijven in de groep in staat om nieuwe technologie te creëren die commercialiseerbaar en winstgevend is. Punch zal al zijn kennis en ervaring aanwenden en zijn financiële middelen inzetten om potentieel succesvolle technologie te helpen uitgroeien tot een hoger ontwikkelingsniveau. Punch streeft ernaar om de verwachtingen van zijn klanten op het gebied van kwaliteit, kosten, levering en service te beantwoorden met totaaloplossingen. Zo biedt Punch zijn klanten de mogelijkheid om hun doel te bereiken en zelfs te overtreffen, om een langdurig concurrentievoordeel te verwezenlijken in hun markten en marktaandeel te verwerven. Dankzij deze benadering kan Punch de meerwaarde voor alle betrokken partijen blijven verhogen: partners, aandeelhouders, klanten, leveranciers, en de maatschappij. Punch ­ Empowering Technology.

Punch is genoteerd aan Euronext Brussels (PUN) en maakt deel uit van de NextPrime index.

Alle persmededelingen en andere informatie zijn beschikbaar op www.punchinternational.com en www.euronext.com.

Voor meer informatie
Punch International ­ Wim Deblauwe ­ Chief Financial Officer- Tel.: +32 (0)9 243 4840 Prolion Holding ­ Marc Maes ­ Statutair Directeur ­ Tel.: +31 (0)23 558 9050

Persbericht 28102005 Punch ­ Prolion ­ Punch Technix blz 3/3


---- --